Uitgelichte afbeelding - Yvonne Alefs - Zit een stil

Zit eens stil!

Wanneer was de laatste keer dat je je overgaf aan de stilte? (en deze vraag stel ik vooral ook aan mezelf!). Doe je dat überhaupt weleens? Gewoon gaan zitten of liggen en dan niets doen? Niet lezen, niet schrijven, geen tv kijken. Simpelweg de rust en stilte ervaren? Wanneer was de laatste keer dat je mediteerde, in gebed ging,  in een duinpan in de zon ging liggen en je ogen sloot, luisterend naar de ritme van de zee….

Onze wereld draait vooral om ‘doen, doen, doen’, waardoor een groot aantal van ons zich bijna geestelijk (en helaas in sommige gevallen ook fysiek) doodloopt. Het aantal mensen dat een burn-out of depressie heeft (gehad) is enorm. De doelen die voor ons gesteld worden, zijn hemelhoog en we gaan tot het bittere einde om het toch maar te bereiken. En als het ons dan niet lukt (of juist wel, maar dan tegen een torenhoge prijs) en we uitgeput aan de zijlijn liggen, dan wijzen we naar de maatschappij en onze omgeving, naar iets wat buiten ons is, die teveel van ons hebben gevraagd. Maar wellicht is het net zo wijs om ook diep van binnen te kijken. Want maar al te vaak is het zo dat we ook veel te hoge eisen aan onszelf stellen. Het is aan jou om je eigen grenzen te stellen. Niets, maar dan ook niets is het waard, om zowel fysiek als geestelijk aan onderdoor te gaan. Niets!

Beide verhalen die volgen kwamen aan me voorbij in de afgelopen weken en geven zo heel mooi weer wat ik hierboven tegen je wil zeggen. Het ene verhaal komt uit de oosterse filosofie en de andere uit de bijbel. Twee verschillende verhalen met een gelijke kern.

De man en de schaduw – Boeddhisme/Taoïsme

Een jongeman vond het heel erg zijn eigen schaduw te zien. Hij vroeg de schaduw weg te gaan. Maar die wilde blijven. Hij ging nadenken en kwam tot de conclusie dat hij de schaduw zou kwijtraken als hij heel hard ging lopen.

Hij begon te lopen. De schaduw liep mee. Eerst langzaam en toen sneller. De man ging opnieuw nadenken en dacht dat hij nóg harder moest gaan lopen, dan zou het zeker lukken. Dus ging hij harder lopen en nog harder. De schaduw begon het spel leuk te vinden en bleef de man volgen. De glimlach van de schaduw werd steeds groter, terwijl de glimlach van de mans was verdwenen.

De man liep zo lang en zo hard, dat hij uiteindelijk dood neerviel. De schaduw bleef achter. Hij was wel treurig dat zijn vriend er niet meer was.

Was de man in de schaduw van een grote boom gaan zitten, dan was zijn schaduw vanzelf weggegaan. Hij had daar rustig en ontspannen kunnen zitten, terwijl zijn schaduw zou zijn verdwenen. Helaas was dat idee niet bij hem opgekomen.

Bron: boek ‘Zhineng Qigong‘ van Anne Hering

Martha en Maria – Bijbelverhaal

Tijdens hun reis naar Jeruzalem kwamen Jezus en zijn leerlingen in een dorp waar zij gastvrij werden ontvangen door een zekere Martha. Ze nam hen mee naar huis en ging meteen aan de slag om hen met eten en drinken te bedienen.De heerlijkste gerechten maakte ze voor hen klaar en  zette het voor hen neer. En omdat ze geen wijn in huis had, ging ze snel op pad om deze voor haar gasten te halen.

Ze liep de benen uit haar lijf om een goede indruk te maken op Jezus en zijn leerlingen en ergerde zich enorm aan haar zus Maria die meteen bij Jezus was gaan zitten om te horen wat hij allemaal te vertellen had. Haar handelingen werden steeds theatraler in de hoop dat haar zus zou inzien dat ze Martha moest komen helpen, maar Maria bleef rustig zitten luisteren.

Jezus zag dat Martha geërgerd was en steeds drukker deed om de aandacht van haar zus te krijgen, maar zweeg. Totdat Martha zich niet meer in kon houden en hem vroeg: ‘Here, hoe kunt u het goed vinden dat mijn zuster hier maar zit en mij al het werk alleen laat doen! Zeg toch tegen haar dat ze mij moet helpen’. ‘Martha, Martha,’ antwoordde Jezus. ‘Wat maak je je toch druk! In het leven heb je niet zoveel nodig. Eigenlijk maar één ding. Maria heeft dat ene ontdekt en het zal haar niet worden afgenomen.’

In je leven heb je niet zoveel nodig. Eigenlijk maar één ding: zielerust.

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie