Wat ik zeker weet - Goedheid- Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

Wat ik zeker weet – Goedheid

In de afgelopen drie jaar heb ik denk ik meer boeken gelezen dan in mijn hele leven bij elkaar. Alsof ik mezelf een tijdlang op een dieet had gezet en eindelijk alles mocht eten wat er was, begon ik het ene boek na het andere te verslinden. Ik heb me laten inspireren en onderwijzen door heel veel mooie mensen en heb datgene wat mij aansprak uit hun teksten gefilterd en het – waar het me lukte – ook toegepast in mijn leven. Eén van de eerste boeken die ik in deze periode las, heette ‘Wat ik zeker weet’ van Oprah Winfrey. Deze vraag was haar ooit tijdens een interview die ze afnam aan haar gesteld, en had haar aan het denken gezet. De reeks van columns die ze er vervolgens aan wijdde zijn gebundeld in dit boek, en zijn nu een inspiratie voor mijn eigen blog. Want wat weet ik eigenlijk zeker? Met die vraag wil ik me de komende weken bezighouden en trap mijn eigen reeks columns hierover af met het onderwerp ‘goedheid’.

Want wat voor mij als een paal boven water staat, is dat er meer goedheid in deze wereld te vinden is als slechtheid. En ik ben me er heel erg van bewust dat dat niet zo lijkt, omdat de beelden en berichten die ons voorgeschoteld worden ons iets heel anders vertellen. In één van die prachtige boeken die ik heb gelezen, neemt de auteur het voorbeeld van een groot warenhuis waar je in diepe duisternis doorheen loopt met alleen een klein zaklampje in je hand. De artikelen waar je het licht van de zaklamp op laat schijnen, die zie je. Van de rest van het warenhuis ben je je niet bewust, waardoor je de aanname zou kunnen maken dat daar alleen maar één bepaald soort aanbod te vinden is. Maar pas als de lampen aangaan en alles in zijn geheel beschenen wordt, kun je werkelijk waarnemen waarmee het warenhuis gevuld is en komt er een totaal andere waarheid tevoorschijn.

De middelen die tegenwoordig tot onze beschikking staan om informatie tot ons te nemen, schijnen hun licht alleen op datgene wat ons zo diep schokt en ons angst aanjaagt. We worden er vaak  moedeloos van en voelen ons machteloos om er iets tegen te doen. Uitspraken als ‘waar gaat het heen met deze wereld’ geven uitdrukking aan deze gemoedstoestand en zorgen voor een houding waarbij we hoofdschuddend door het leven gaan. Murw geslagen door alle negativiteit, worden we langzaam gestript van onze wonderlijke vermogens om het licht van ‘het warenhuis’ aan te laten. Ons blikveld wordt ongemerkt steeds kleiner en kleiner, totdat we uiteindelijk het geheel niet meer kunnen overzien en we in de gedachte verzinken dat er maar één ding te koop is in deze wereld, namelijk slechtheid.

Hoe anders zou het zijn als we naast de nodige informatie over het leed in deze wereld (want ja zeker, ik vind het uitermate belangrijk dat we weten dan onze medemens in nood is en dat er rampen dreigen, zodat we kunnen helpen en ervoor zorgen dat situaties verbeteren) ook beelden aangereikt zouden krijgen waarop we zien hoe mensen elkaar liefdevol opvangen en verzorgen? Welk effect zou het hebben op onze gemoedstoestand als we in gelijke mate met de zorgen op deze wereld ook op de hoogte zouden worden gebracht van de opbouwende effecten van inspanningen van zoveel goede instanties en individuen? Ik weet zeker dat de lampen in deze wereld dan weer aan zullen gaan en we alles in de juiste verhoudingen zullen zien, tot de ontdekking zullen komen dat het zeker zin heeft om positief te zijn over deze wereld, omdat goedheid in meer mensen schuilt dan we tot nu toe konden vermoeden.

En begrijp me goed, bovenstaande is geen pleidooi om onze kop in het stand te steken en geen journaal meer te kijken of een krant meer open te slaan, maar eerder een oproep om ook heel bewust op zoek te gaan naar positieve berichtgevingen, zodat er weer balans ontstaat in de manier waarop we naar de wereld kijken. Er zijn prachtige boeken, documentaires en websites te vinden die gevuld zijn met verhalen van goedheid en positiviteit (neem bijvoorbeeld de website Worlds Best News). Schijn je licht ook eens die richting op, en vind de juiste balans in hoe je naar deze wereld kijkt. Ik weet zeker, dat het je leven zal verrijken.

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie