Wie of wat zijn wij als mens? - Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

Wie of wat zijn wij als mens? – Hartgeschreven blog

De mens is voor mij een wonder en een mysterie tegelijk. Hoe meer ik te weten kom over de biochemische processen in ons lichaam die ervoor zorgen dat ons voedsel in energie wordt omgezet, onze zintuiglijke waarnemingen naar emoties worden vertaald en onze perceptie van wat er om ons heen gebeurt genen aan of uit kunnen zetten, des te groter mijn verwondering. Des te meer ben ik me ook bewust van die goddelijke levenskracht, die niet alleen ons als mensen ondersteunt, maar ook de natuur en de kosmos. Het is een alles doordringende en verbindende kracht die mens, natuur en kosmos tot één harmonieus geheel smeedt en als ik hier maar één ding mocht benoemen als antwoord op ‘wie of wat we als mens zijn’, dan zou ik kiezen voor: onderdeel van een veel groter geheel.

En in die grootsheid ligt voor mij als christen de mysterie. Want als onderdeel van het geheel is het voor mij als mens onmogelijk om tegelijkertijd ook het geheel te overzien.

Natuurlijk wil ik weten waar ik vandaan kom, wat mijn bestemming hier op aarde is en waar ik uiteindelijk naartoe ga. Net als veel anderen ben ik daar bijna dagelijks bewust mee bezig. Tegelijkertijd besef ik me dat de antwoorden op deze vragen tot het ‘grotere plaatje’ behoren en dat ik die als deeltje niet kan zien. Ik probeer me daarom zoveel mogelijk over te geven aan dat mysterie, aan de stroom van het leven. Met een nieuwsgierig en open hart probeer ik steeds bewuster te kijken naar wat me door die goddelijke levenskracht gegeven wordt. Met de focus op proberen! Want het leven is en blijft een weg van vallen en opstaan, loslaten en accepteren en het oude door het nieuwe vervangen.

Dat we deze fundamentele levensvragen over waar we vandaan komen, wie of wat we zijn en waar we naartoe gaan, überhaupt stellen is net zo wonderlijk als het fysieke functioneren van ons wezen, waarmee ik dit artikel begon. We blijken namelijk de enige levende wezens te zijn die een dusdanige bewustzijn hebben, dat we deze vragen bij onszelf kunnen oproepen. Je zou misschien wel kunnen zeggen dat ons vermogen om bewust te zijn ons tot mens maakt en dat het antwoord op WIE we als mens zijn wellicht ‘bewustzijn’ is (of is dat juist het antwoord op wat we zijn? :). Maar net als je het antwoord denkt te hebben, duikt er meteen weer een nieuwe vraag op, want als we bewustzijn zijn, waarom staat de ene mens dan bewuster in het leven als de ander?

En zo presenteert de mysterie zich telkens weer aan ons en worden we er steeds weer aan herinnerd dat we onderdeel van het geheel zijn en het geheel (in ieder geval zolang we een menselijke vorm hebben) nooit zullen kunnen bevatten. Tenzij  …. we als deeltjes ons letterlijk verenigen en als mens onze bewustzijn aan elkaar koppelen. Zouden we dan ‘het geheel’ geworden zijn? Mooi onderwerp voor een volgende keer!

Bron: Hartgeschreven blog van christen Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie