Verandering omarmen - uitgelichte afbeelding

Verandering omarmen

Je hebt twee keuzes als het aankomt op verandering:
het wegduwen of het omarmen.

Verandering… ik moet er de laatste tijd veel aan denken. Dat komt omdat ik op dit moment zelf veel veranderingen doormaak. Overtuigingen, talenten en gevoelens die ik altijd al had en die weleens doorschemerden, maar niet meer dan dat – want “O, dat is eng!” – durf ik nu veel meer in het volle daglicht te plaatsen.

Iedereen mag het zien. Iedereen mag er ook het zijne van vinden. Het enige wat telt, is dat het mij gelukkig maakt en ik steeds beter weet waarvoor ik hier op aarde ben. En weet je wat? Omdat ik gelukkiger ben en een helderder blik heb op wat me hier te doen staat, kan ik veel meer uitdelen aan de mensen om mijn heen.

Je hebt twee keuzes als het aankomt op verandering: het wegduwen of het omarmen. Bij de eerste is sprake van angst, bij de tweede is sprake van acceptatie. Wanneer je merkt dat je zelf – of iemand die dichtbij je staat – een verandering ondergaat, dan kan dat best eng zijn. Verandering betekent immers dat er iets in de toekomst anders zal gaan dan je tot voor kort verwacht had. De angst om de nieuwe situatie niet aan te kunnen en ongelukkig te worden, is soms zo groot dat je de verandering nog een tijdje probeert tegen te houden.

Maar net zo goed als dat je de groei van een kind naar volwassenheid niet kunt tegenhouden, het overgaan van de zee van eb naar vloed niet kunt stoppen en het veranderen van de seizoenen niet kunt manipuleren, zo kun je de verandering die je van binnen voelt – of merkt bij de ander – niet negeren. Het is als zwemmen tegen de stroming in: je wordt er doodmoe van.

De energie die je stopt in het tegenhouden van de wending, wordt door geen enkele bron aangevuld en tenslotte zul je het moeten opgeven. Verandering is overal om ons heen en onlosmakelijk met ons leven verweven. Je kunt er niet aan ontsnappen. Het beste wat je kunt doen is het omarmen.

En wanneer je de verandering in jezelf – of in die van de ander – omarmt, zoals je accepteert dat een kind volwassen wordt, dat eb vloed wordt, dat winter lente wordt, dan zul je ook de wonderen zien die met die verandering gepaard gaan. Wat je eerst niet kon zien, wordt je dan getoond: de lach van een kind, de kracht van de vloed, het verborgen leven dat in de lente ontspruit.

Verandering is leven, verandering is kracht, verandering is schoonheid. Verzet je niet, maar laat je meevoeren door de stroming. Sta toe dat het leven in al zijn kleuren zich ontvouwt…..

– Yvonne Alefs –

Facebooktwitterlinkedin
2 Reactie's
 • Fred
  Geplaatst op 16:57h, 22 augustus Beantwoorden

  Het omarmen van iets (verlies) valt niet altijd mee Yvon, het kan soms lang duren voordat we begrijpen waarom iets plaats vind. Daarna zal denk ik het moment wel komen dat wat er op je af komt weer wat meer positief is ,zoals je al schreef…dank voor al het positieve
  Liefs Fred

  • Yvonne
   Geplaatst op 18:50h, 24 augustus Beantwoorden

   Lieve oom Fred, verlies van een dierbare is de moeilijkste verandering die er in een leven plaatsvindt. Het omarmen van verlies is onmogelijk, we kunnen het hoogstens mettertijd accepteren. Het “omarmen” van alle kleine lichtpuntjes om ons heen in de vorm van lieve mensen en hun daden, zorgt voor een lichtbundel die ons helpt vooruit te komen. Als je dat kunt, dan wordt het verlies wat lichter te verdragen. En terwijl ik dit schrijf, besef ik dat dat mijn ervaring is, en niet persé de uwe. En dat respecteer ik. Ik hou van u (lees: hier is een klein lichtpuntje!) xxx

Geef een reactie