Vakantie voorangst - uitgelichte afbeelding - Yvonne Alefs

Vakantie voorangst

Je hebt vakantie voorpret, maar wist je ook dat er vakantie voorangst bestaat? Ik wel, want ik heb er last van! Als ik vlak voor mijn vakantie sta, dan heb ik allerlei gedachten als: “Als mijn schoonmoeder nu maar niet van haar fiets valt” of “Als mijn kind nu maar niet zijn been breekt” of “Als we nu maar niet de auto in de prak rijden”, want anders kunnen we onze vakantie wel vergeten. Allemaal gedachten die met angst te maken hebben dat iets waar ik me op verheug niet doorgaat. Ik heb dat steevast in de laatste week voordat ik wegga. Nu dus!

In de afgelopen week heb ik menigmaal bovenstaande (en nog andere) angstzinnen gedacht en ik werd dan ook een beetje gek van mezelf. Ik wilde gewoon graag genieten van de voorbereidingen en het vooruitzicht dat we straks lekker een paar weken ertussen uit zijn. Was me ook volledig bewust dat mijn gedachten geen enkele zin hadden. Want wat er ook te gebeuren zou staan deze week, deze gedachten zouden daar echt niets aan veranderen. Integendeel!

Ineens moest ik gelukkig denken aan wat ik laatst tijdens een workshop Qigong (Chinese bewegingsleer dat alles met levensenergie te maken heeft) hoorde. Degene die les gaf vertelde dat energie altijd naar datgene gaat waar je aandacht aan schenkt. Er ging meteen bij mij een lichtje branden, want het was niet de eerste keer dat ik iets soortgelijks hoorde. Eerder schreef ik in mijn blog “Positieve aandacht” over de kracht van gedachten. Hoe datgene wat je denkt ook naar je toekomt. En zo is het ook met dat wat je aandacht geeft.

Vanaf dat moment richtte ik mijn aandacht (zie je dat daar ook een vervoeging van denken in zit?) niet meer op de dingen die ik NIET wilde laten gebeuren deze week, maar verplaatste ik mijn gedachten naar dat wat ik WEL wilde laten gebeuren. Mijn aandacht verschoof meteen naar zaterdagochtend 5 uur als de wekker gaat en ik besef dat mijn vakantie is aangebroken. Dat gelukzalige gevoel dat het echt gaat gebeuren en ik straks richting vakantiebestemming rij. Heerlijk een paar weken in een hele andere wereld zijn, met nieuwe indrukken en onverwachtse ontmoetingen. En dat hielp gelijk!

Telkens wanneer nu die negatieve filmpjes in mijn gedachten opdoemen, dan denk ik aan bovenstaand scenario welke ik zeer zeker wil laten gebeuren en laat ik al het andere los. Natuurlijk kan ik hiermee niet voorkomen dat er iets gebeurt wat niet prettig is. Het is zeker geen magie of middel om onheil tegen te gaan, maar wel een manier om niet te lijden onder iets wat misschien helemaal niet gaat gebeuren (de mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest!).

Door mijn aandacht telkens van een doemscenario te verplaatsen naar een moment in de nabije toekomst dat ik graag wil laten gebeuren, voelt mijn week lichter aan en verandert mijn voorangst telkens weer in voorpret. Een “techniek” die op allerlei fronten in het leven met succes ingezet kan worden: op je werk, in je relatie, bij een examen, tijdens een gesprek, bij een sportprestatie en ga zo door. Denken aan een goede uitkomst heeft altijd voordelen. Want ook al loopt het uiteindelijk anders, de aanloop er naartoe was in ieder geval prettiger.

Ook proberen? 🙂

– Yvonne Alefs

 

 

Facebooktwitterlinkedin
2 Reactie's
 • cindy
  Geplaatst op 09:27h, 28 juni Beantwoorden

  Prettige vakantie!

  • Yvonne
   Geplaatst op 23:16h, 04 juli Beantwoorden

   Dank je wel! We genieten! 🙂

Geef een reactie