De Urban Monnik - Pedram Shojai - Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

De Urban Monnik – Pedram Shojai

De Urban Monnik stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, maar was door andere boeken die ik ook graag wilde lezen wat op de achtergrond geraakt. Toen een vriendin me echter onlangs vertelde dat ze het boek gelezen had en het een aanrader vond, heb ik haar meteen gevraagd of ik het mocht lenen. De reden waarom ik het boek in eerste instantie wilde lezen wist ik niet meer, maar als iets twee of meer keer aan me voorbij komt, dan weet ik dat ik daar iets mee moet doen.

En ik heb er geen spijt van, want de inhoud van het boek is werkelijk heel inspirerend en heeft me aan het denken gezet. Ten eerste heb ik veel bewondering voor mensen die verschillende elementen die hun leven beïnvloed hebben, combineren om andere mensen te helpen. In de adviezen die Pedram Shojai in zijn boek geeft, vermengt hij zijn kennis van biologie, oosterse geneeskunde, taoïsme en qigong om de westerse samenleving een uitweg te geven uit de stress en uitputting die velen van ons in het dagelijks bestaan voelen. Opgeslokt door de hoge eisen van het moderne leven, zijn we vergeten hoe we verbinding moeten maken met datgene wat ons werkelijk én dus letterlijk energie geeft en Pedram weet daar raad mee. De voorbeelden die hij in het boek aanhaalt zijn niet uit de lucht gegrepen, maar gaan over mensen die hij als arts en voormalig taoïstisch monnik daadwerkelijk geholpen heeft.

Ten tweede heeft het boek me geïnspireerd omdat het zo heel mooi laat zien dat je je niet aan het dagelijkse leven hoeft te onttrekken en in afzondering hoeft te leven om rust en bezieling te vinden.  Dat wat de ‘gewone’ monnik in afzondering en eenzaamheid zoekt, vindt de ‘stedelijke’ (urban) monnik terwijl hij/zij middenin het leven staat. Het gaat erom je focus te kunnen bewaren terwijl alles om je heen draait en druk doende is. Waar haal je je rust en energie vandaan? Hoe blijf je ondanks al je verplichtingen fysiek en geestelijk in beweging? Wanneer weet je of je iets daadwerkelijk nodig hebt en of dat je het alleen maar begeert (en dus ook best zonder kunt)? Op welke wijze ga je met geld om en wat zijn je gedachten erover? Met zijn levenswijsheid en praktische tips (hij noemt ze ‘moderne hacks’) reikt Pedram je de tools aan waardoor je steeds vaker de stilte in het oog van de storm kunt vinden.

Voor mij persoonlijk hebben de tips over voeding de meeste indruk gemaakt. Daar valt voor mij nog heel wat te halen. Als praktiserend qigong-er erken ik de kracht van menselijke, natuurlijke en universele energie en besef ik dat alles in deze wereld uit qi is opgebouwd, maar niet eerder was ik me daadwerkelijk bewust van het verschil in energiewaarde (en daarmee bedoel ik geen calorieën!) tussen voedsel dat uit de natuur komt of uit een fabriek. Aan dat laatste ontbreekt het logischerwijs aan pure, natuurlijke en universele levensenergie, terwijl natuurlijke produkten een doorgeefluik zijn van de qi van de aarde. Zelfs een kind kan bedenken welke van de twee je eigen energie het beste aanvult.

We eten blind voedselachtige producten die geen qi bevatten en vragen ons af waarom we moe, ziek, dik en depressief zijn. Als je wilt voelen dat je leeft, stap dan weer in het cyclus van het leven en eet alleen echt voedsel dat barst van de natuurlijke energie.

Pedram Shojai  ‘The Urban Monk’

De weg van meer groenten ben ik al enige tijd geleden ingeslagen, maar nu gaat ook het snoeppotje in de keuken plaatsmaken voor een pot met door de zon en aarde gerijpte noten, zodat ik onderweg naar het aanrecht geen hap suiker tot me neem, maar pure levensenergie. Elke weg begint immers met een eerste (al of niet bescheiden) stap!

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie