Treasury Book - Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

Treasury Book

Als je mij een paar jaar geleden had gevraagd wat ik als kind ‘later wilde worden’, dan had ik je daar geen antwoord op kunnen geven. Pas toen ik als volwassene op het vlak van mijn beroep het gevoel had dat ik nog niet op het juiste pad was, ben ik daar gericht naar gaan zoeken. Ik vond het geschreven in mijn eigen handschrift in een ‘Treasury Book’ dat ik van mijn ouders had gekregen: ik wilde later ‘nurse’ zijn. Alhoewel ik op achtjarige leeftijd (gelukkig) nog niet veel verpleegsters in actie had gezien, moet ik er toch een bepaald beeld bij hebben gehad. Het verzorgen van mensen en hen helpen zich weer beter te laten voelen, moet me als kind aangesproken hebben. Er moet iets geweest zijn waardoor ik intuïtief aanvoelde dat het verzorgen van mensen bij mij paste. Diep van binnen moet ik altijd ook geweten hebben dat dit beeld dat ik voor ogen had niet iets was wat ik wilde worden, maar wat ik in werkelijkheid al WAS.

Ik ben er overigens van overtuigd dat mijn wens om verpleegster te worden niet zozeer om een hele vroege beroepskeuze ging (want hoeveel daarvan begrijp je werkelijk als kind?), maar meer om wat ik over mezelf geloofde, over wat ik in me had om iets voor een ander en deze wereld te kunnen betekenen en welk gevoel ik in het dagelijks leven wilde hebben. Het zorgen voor een ander en me inzetten om de ander zich gezonder en blijer te laten voelen, was blijkbaar iets wat me als kind al het gevoel gaf in verbinding te zijn met mijn diepste ZIJN. Maar hoe was het dan mogelijk dat ik dit als kind zo duidelijk voor ogen had, maar het als volwassene totaal vergeten was? Ik denk dat het enige antwoord dat daarop past, is dat het diep begraven lag onder allerlei overtuigingen die ik bij het groter worden verzameld had. Gedachten over een betere salaris, regelmatigere werktijden en minder fysieke belasting, hebben me geleidelijk in een ander beeld van mezelf doen geloven. Innerlijk weten had plaats gemaakt voor logisch denken, waardoor ik op een zijspoor was beland: van secretaresse via hovenier naar websitebouwer. Een weg die overigens absoluut geen kommer en kwel is geweest en een hele tijd ook heel goed aanvoelde. Een pad dat ik zeker ook nodig had om te komen waar ik nu ben, maar wel eentje waarin ik duidelijk zoekende was. Niet naar wat ik wilde worden, maar naar wat ik al was.

Vanaf het moment dat ik in kinderhandschrift het woordje ‘nurse’ zag staan, wist ik dat het pad dat ik op dat moment nog maar net was ingeslagen, beter bij me paste dan de weg die ik op dat moment (qua beroep) bewandelde. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en hetzelfde geloof dat ik als kind in mezelf had, heb ik inmiddels teruggevonden als Qigong docente. Het gevoel van diepe verbondenheid met wie ik ben tijdens het lesgeven of als iemand na afloop van de les naar me toekomt om me te bedanken voor de rust en weldaad die hij of zij in het lichaam en in de geest voelt, is precies wat ik als kind wilde uitdrukken in mijn schatkistboek. Het is hetzelfde gevoel dat ik ervaar als ik denk aan het prachtige leven met mijn man en kinderen en aan alles wat mij als schrijver in de afgelopen paar jaar tegemoet is gekomen.

Stapje voor stapje komen de verschillende facetten van mijn leven steeds dichter bij elkaar en voel ik dat ik steeds meer het leven leid waarin ik als kind geloofde. En alhoewel ik nog steeds een paar hardnekkige overtuigingen los moet zien te weken, komt voor mijn gevoel het beeld dat ik als meisje van mezelf had steeds meer tevoorschijn en gaat de deksel van de schatkist steeds verder open …

Yvonne Alefs

 

Facebooktwitterlinkedin
2 Reactie's
 • Jeanielle
  Geplaatst op 15:11h, 03 mei Beantwoorden

  Zo herkenbaar Yvonne. Ik wilde vroeger als kind ontwikkelingswerk in Afrika gaan doen. Dank je wel voor het delen van jouw pad en inzichten!

  • Yvonne
   Geplaatst op 16:55h, 03 mei Beantwoorden

   Jij wilde dus ook zorgen voor een ander! Mooi dat je dat nu met je yogalessen kunt doen. Dank je wel voor je reactie, Jeaniëlle! xxx

Geef een reactie