Stel je deze wereld eens voor - Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

Stel je deze wereld eens voor

Sluit je ogen en stel je een wereld voor zonder de begrippen ‘hemel’ en ‘hel’. Hoe zou het leven hier op aarde dan zijn? Als in een ver verleden de mens niet had besloten dat sommige dingen ‘goed’ zijn en andere ‘slecht’, of erger nog dat zijzelf of hun medemens ‘waardevol’ of ‘waardeloos’ zijn, maar gekozen hadden om geen labels op alles en iedereen te plakken? Kun je je zo’n wereld voor de geest halen? Een wereld waarin etiketten niet blijven plakken, maar alleen liefde duurzaam blijkt?

Sluit je ogen en visualiseer een wereld zonder begrenzingen. Nederland houdt niet op waar Duitsland begint en België begint niet waar Nederland eindigt. Er is geen Europa en ook geen Amerika, Afrika, Azië of Australië. Er is slechts land, water en lucht en iedereen hoort overal en niemand hoort nergens. Het woord vreemdeling bestaat niet en er is ook geen beleid nodig om te bepalen of er mensen worden binnen gelaten of buiten gesloten. Ieder mens is namelijk overal thuis.

Sluit je ogen en beeld je een wereld in waarin iedereen in dezelfde God gelooft. Zijn naam wordt nog steeds verschillend uitgesproken en het beeld van Hem is nog even divers, en toch heerst er vrede. Want er is geen behoefte om elkaar te overtuigen dat de ‘eigen’ God de enige echte is en de ‘eigen’ weg de enige ware, omdat we beseffen dat het in essentie om één en dezelfde God gaat en dat we allemaal op ons eigen manier terug naar Hem onderweg zijn. In plaats van elkaar te bestrijden met woorden en wapens, zitten we nieuwsgierig met elkaar om de tafel en tonen belangstelling voor elkaars geloofsverhaal. Overeenkomsten zorgen ervoor dat we blij zijn en met elkaar lachen, verschillen geven ons reden om elkaar te omarmen en onvoorwaardelijk te accepteren.

Kan zo’n wereld bestaan denk je? Of vind je het een illusie? Ben ik een dromer, als ik zeg dat ik geloof dat het wel kan? Dat ik denk dat deze wereld al bestaat op het moment dat jij en ik het ons voor kunnen stellen? Want is het niet zo dat alles wat in deze wereld plaatsvindt en vorm krijgt, begint bij de voorstelling ervan? Het plaatje, het idee, de gedachte, de ingeving, de inspiratie welke we in ons hoofd hebben is er altijd eerst en pas daarna laten we het door te handelen en in actie te komen vorm krijgen. Dat is precies de reden waarom het zo belangrijk is om met ons allen een wereld vol liefde vrede en verdraagzaamheid te visualiseren, ondanks alles wat in onze ogen ‘verkeerd’ gaat in deze wereld en wat soms onmogelijk lijkt om te kunnen veranderen. Want pas als we het beeld voor ogen hebben, wordt het ook mogelijk om de weg van verandering en verbetering in te slaan. En tegen de sceptici onder ons, die niet geloven in de mogelijkheid van een meer vreedzame en liefdevolle wereld, zeg ik met mildheid: door het je niet te visualiseren, zal het zéker niet gebeuren!

Mijn inspiratiebron voor deze blog (had je het door? 🙂 ):

Yvonne Alefs

 

Facebooktwitterlinkedin
2 Reactie's
 • Marian de Haan
  Geplaatst op 18:14h, 30 september Beantwoorden

  Prachtig nummer van John Lennon maar minstens zo mooi van Eva Cassidy!
  Het lijkt zo simpel maar als iedereen er in zou geloven en ernaar handelt kan het waarheid worden. Mooi geschreven Yvonne, helemaal mee eens! Het enige wat je kan doen is zelf zo leven en het je kinderen leren, hopend dat het zich steeds meer verspreid. Ik krijg altijd tranen in mijn ogen bij dit lied,

  • Yvonne
   Geplaatst op 18:10h, 05 oktober Beantwoorden

   Dank je wel, Marian, voor je reactie! Het blijft in alle versies een prachtig lied en een heel mooi streven ook! xxx

Geef een reactie