Spirituele Coming Out

Spirituele ‘Coming Out”

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een boekrecensie heb geschreven. Niet omdat ik gestopt ben met lezen, integendeel zelfs, maar omdat ik tot nu toe niet in het openbaar durfde te tonen tot welke boeken ik me tegenwoordig aangetrokken voel. De onderwerpen hebben altijd een spirituele onderstroom en verruimen en rekken mijn staat van bewustzijn telkens weer een stukje. Ze gaan over onderwerpen die veelal worden weggezet als zweverig, niet te bewijzen en dus niet waar of waanzinnig, omdat het zo ver van onze huidige manier van denken af staat of schoppen tegen heilige huisjes aan. Dus heb ik tot nu toe geschroomd om dit te delen. Maar ik besef me steeds meer dat het hier om een overtuiging van mij gaat die nergens op gestoeld is, behalve op angst. Waarschijnlijk zijn er meer mensen dan ik denk in dezelfde boeken geïnteresseerd als ik. En daar kom je maar op één manier achter: naar buiten en in het licht ermee!

Dat ik vorig najaar de vastomlijnde kaders van de religie achter me heb gelaten, heeft mij enorm geholpen om voor alles open te staan en niet meteen dat wat nieuw in mijn oren klinkt weg te wuiven naar het land der fabels. Want wie ben ik om iets als ‘waar’ of ‘niet waar’ weg te zetten? Juist het kunnen omarmen dat je niet alles weet, creëert ruimte om dat wat wellicht in eerste instantie ver buiten je voorstellingsvermogen ligt voor jezelf te belichten en te bevragen. Hierdoor vervang je de overtuigingen die je gedurende je leven van buitenaf hebt overgenomen, met die van jezelf en verander je van binnenuit de wereld om je heen, simpelweg door er met andere ogen naar te kijken. Ogen die alles vanuit alle hoeken durven aan te kijken, zonder oogkleppen op en met een liefdevolle en oordeelvrije blik, zowel naar binnen als naar buiten toe.

Om deze nieuw ingeslagen richting van boekrecensies in te luiden geef ik hieronder drie leestips met een korte beschrijving erbij. Alle boeken zijn in het Nederlands te verkrijgen.

Boeken van Christina von Dreien
De serie Christina boeken gaat over een inmiddels jonge vrouw van twintig die in Zwitserland woont en vermogens heeft om multidimensionale werelden te zien, te voelen en te bezoeken. De eerste twee van de vier boeken zijn geschreven door haar moeder en gaan over Christina’s geboorte en haar bijzondere ontwikkeling tot haar achttiende. De laatste twee boeken zijn vanaf haar achttiende door Christina zelf geschreven.

Christina’s moeizame start in het fysieke lichaam vanwege haar vroeggeboorte en de wijsheid en kennis die zij al heel jong toont, worden door haar moeder gedurende de jaren opgetekend. De bijzondere uitspraken over onderwerpen waar ze – menselijk gezien – op haar leeftijd nog geen weet van kan hebben, doen Christina’s moeder steeds meer beseffen dat haar dochter met een speciale opdracht naar ons toe is gekomen. De beschrijvingen van de gebeurtenissen waardoor je als lezer mee wordt genomen in het zich alsmaar verder ontwikkelende en groeiende bewustzijn van Christina, openen telkens weer nieuwe deuren voor de verruiming van je eigen bewustzijn.

Na het lezen van de twee delen die Christina vanaf haar achttiende zelf heeft geschreven, wordt je je steeds bewuster dat de Aarde slechts één van vele dimensies is. In haar heldere en liefdevolle boodschap toont Christina ons dat we met alles verbonden zijn, ook met dat wat we (nog) niet met onze aardse zintuigen kunnen zien of waarnemen. En dat we in het helen van onze wereld er zeker niet alleen voor staan.

Time Bender – De man die de aarde kwam redden
Dit boek geschreven door Tijn Touber heb ik twee keer gelezen. De eerste keer uit nieuwsgierigheid, omdat dit boek onderwerpen zou aansnijden die heel ver stonden van alles wat ik tot dan toe voor waarheid had aangenomen. De tweede keer met de intentie en het verlangen om mijn (christelijke) overtuiging tegen het licht te houden dat ‘Het Kwaad’ iets is wat uit de wereld moet worden gebannen.

In dit verhaal is de rol van ‘Het Kwaad’ namelijk juist cruciaal voor de manifestatie van alles wat Licht en Liefde is. Immers zonder duisternis, kun je niet weten wat Licht is en zonder haat, herken je Liefde niet. Het vertelt een verhaal waarin duidelijk wordt dat we allemaal Lichtwezens zijn, maar dat sommigen de moeilijke taak op zich hebben genomen om het tegenovergestelde van Liefde te zijn, zodat het Licht nog bewuster ervaren kan worden. Een mooie manier om niet alleen zonder oordeel te kijken naar alles wat duister is in deze wereld, maar ook naar alles wat donker is in jezelf.

Net als in de Christina boeken gaat Time Bender ook over het leven dat bestaat in dimensies die voor ons menselijk oog (nog) niet waarneembaar zijn. De Aarde wordt met zorg omgeven door onze mede universum bewoners, die niets liever willen dan dat we hier met z’n allen naar een hogere trillingsfrequentie gaan en die klaar staan om ons daarin te helpen zodra we daarom vragen. Alhoewel ze ten tijde van het schrijven van hun boeken niets van elkaar afwisten, sluiten dit boek van Tijn en de boeken van Christina heel mooi op elkaar aan.

Christusbewustzijn – Een moderne inwijdingsweg
Een groot deel van mijn leven heb ik geloofd dat Jezus weer naar de Aarde terug zou komen. Het was één van de meest fundamentele overtuigingen van de christelijke geloofsgemeenschap waar ik vanaf mijn geboorte toe behoorde. Maar in de jaren die vooraf gingen aan mijn afscheid van deze geloofsgemeenschap werd het me steeds duidelijker dat de terugkeer van Jezus waarover de Bijbel spreekt, voor mij persoonlijk niet om zijn menselijke vorm ging, maar om zijn geestelijke vorm, oftewel zijn Bewustzijn. Precies waar de schrijfster van dit boek, Danielle van Dijk, het over heeft.

Uitspraken en filosofieën van Rudolph Steiner (antroposofie) vormen een rode draad door dit boek als ook – en zeker niet in mindere mate – de schrijfsters bevindingen uit eigen onderzoeken in de Nag Hammadi geschriften. De gelijkwaardige verhouding tussen Jezus en Maria Magdalena beschreven in deze gnostische geschriften en haar plaats aan zijn zijde als hoogst ingewijde apostel wordt in dit boek van Danielle ook terecht uitgelicht. Prachtig vind ik ook hoe zij uitlegt hoe volgens haar de mens Jezus van Nazareth bij de doop in de Jordaan Christus als Logos (hoogste schepper in het heelal) in zich opnam. Haar beschrijving dat bij de dood van Christus aan het kruis de Aarde volledige doordrenkt werd van het Christusbewustzijn en wij als mensheid daar weer toegang toe kregen, resoneert enorm met mij.

Danielle beschouwt haar boek als een oproep aan de wereld om zich te verbinden met dit hogere en liefdevollere bewustzijn, welke zij ‘het Christusbewustzijn’ noemt. En ik voeg daar tot slot graag aan toe dat ik geloof dat op het moment dat wij in staat zijn de verbinding met dit hoogste bewustzijn dat ooit op aarde ontwikkeld is te maken en te behouden, de terugkeer van Jezus plaatsvindt in jou en mij.

 

Facebooktwitterlinkedin
2 Reactie's
 • Jeanielle
  Geplaatst op 13:48h, 05 juni Beantwoorden

  Yvonne, schitterend dat je de weg voor jezelf hebt vrijgemaakt en anderen kan inspireren.

  • Yvonne
   Geplaatst op 14:53h, 06 juni Beantwoorden

   Dank je wel, lieverd! X

Geef een reactie