Op de grens van verleden en toekomst - Yvonne Alefs

Op de grens van verleden en toekomst

De laatste dag van het jaar is aangebroken. Een dag dat onlosmakelijk verbonden is met het terugblikken op het jaar dat achter ligt en het vooruit kijken naar het jaar dat voor ligt.

Wat heeft 2015 jou gebracht? Ben je vooral gelukkig geweest of is het ergste wat je je ooit kon voorstellen je overkomen? Heb je je dromen waargemaakt, stappen gemaakt richting een ander leven, of heb je je overgegeven en het leven gewoon maar over je heen laten komen? Misschien voel je je wel beetgenomen door wat het leven je aangeboden heeft het afgelopen jaar.

Wat er ook in 2015 gebeurd is – mooi of verdrietig –  ik vraag je: “hoe is het NU met je?”

En hoe zit het met je verwachtingen voor 2016? Als je je een voorstelling van het aankomend jaar kunt maken, wat zie je dan gebeuren? Wordt je daar blij van of slaat de angst je om het hart? Is het belangrijk voor je dat het precies zo zal gaan als je het verwacht, of kun je ook het ideale plaatje loslaten en accepteren wat er op je pad komt? Misschien stel je het komend jaar wel hele hoge eisen aan jezelf, of aan een ander en kun je je misschien beter voorbereiden op pijn en teleurstelling.

Wat je ook verwacht van 2016 – mooi of verdrietig – ik vraag je: “hoe is het NU met je?”

Ik stel je die vraag, omdat ik je graag wil laten beseffen dat het kostbaarste wat je bezit het huidige moment is. Niet het verleden, en ook niet de toekomst. Niet de overwinning die je ooit behaald hebt of de nederlaag die je hebt moeten incasseren. Niet die mooie prestatie die je hoopt neer te zetten of de grootste blunder die je vreest te gaan maken. Ook niet dat ene geweldige compliment dat je vleugels gaf of een opmerking van een ander waardoor de grond onder je voeten werd weggeslagen. Dat alles is ofwel voorbij, ofwel onzeker of het ooit daadwerkelijk zal gebeuren.

Besef alsjeblieft dat zonder het huidige moment, zonder het NU, er geen verleden noch toekomst kan zijn. Het huidige moment is de poort tot alles wat eens was en wat eens zal zijn.

Besef alsjeblieft dat zonder het huidige moment, zonder het NU, geen mooie nieuwe herinnering gebouwd zal worden boven op die pijnlijke die je ziel zo beschadigd heeft.

Besef alsjeblieft dat juist in het huidige moment, in het NU, altijd de eerste stap gezet wordt, richting een betere toekomst voor jezelf en de wereld om je heen.

Besef alsjeblieft dat als je het huidige moment, het NU, ondergeschikt maakt aan wat eens was of wat eens (hopelijk) zal komen, je altijd bezig zult zijn met iets dat in werkelijkheid niet bestaat. Het verleden is namelijk voorbij en de toekomst heeft zich nog niet voltrokken.

Besef ook alsjeblieft, dat ik weet dat je gevormd en getroffen bent door wat er gebeurd is in het verleden, door je hoge hoogten en diepe dalen. Dat je ook gevormd wordt door wat je verlangt of vreest voor de toekomst. En de uitwerking daarvan is weldegelijk werkelijkheid. Jouw tot NU toe opgedane levenslessen en tot NU toe gestelde verwachtingen vormen je echter wel tot de mens die je in dit huidige moment bent. Niet tot wie je was of nog zult zijn. Vertrouw er dus maar op dat je altijd de kracht in je hebt om het huidige moment, het NU, te kunnen doorstaan.

Op de grens van verleden en toekomst, van 2015 naar 2016, verwelkom ik je hiermee graag in het leven dat “NU” heet. En wens ik je toe dat 2016 het jaar wordt waarin je geen enkele dag wacht met het zetten van de stappen (hoe klein of groot dan ook) om het leven te leiden waarvan jij voelt dat je die zou moeten leiden. Zodat als je aan het einde van je leven komt (wat hopelijk nog heel lang duurt!), je niet tot de conclusie komt dat je het nemen van die stappen, keer op keer weer naar dag van morgen vooruit hebt geschoven.

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie