Mooie mensen - uitgelichte afbeelding - Yvonne Alefs

Mooie mensen – Marja Ruijterman

Afgelopen week heb ik – als wederdienst – met héél veel plezier twee parels van e-books van Marja Ruijterman gelezen. Ik ken Marja nog niet zo heel lang en heb alleen nog online contact met haar gehad (iets wat wel snel gaat veranderen hoor!), maar vind haar nu al bijzonder. En zo ervaar ik telkens weer in mijn leven hoe de ene na de andere mooie mens mijn leven binnenwandelt.

Marja heb ik namelijk via Gaby van Hall leren kennen, ook zo’n mooi mens. Gaby heeft in 2012 aan één van mijn allereerst WordPress workshops meegedaan en we zijn elkaar daarna nooit meer uit het oog verloren. Telkens weer zochten we elkaar op en vonden in de loop der tijd ook op zielsniveau connectie met elkaar, wat recentelijk resulteerde in Gaby die nu als spiritualist meeschrijft aan mijn Hartgeschreven project.

Toen ik Gaby vroeg of zij misschien in haar netwerk mensen kende die ook mee zouden willen schrijven met Hartgeschreven, heeft ze Marja gevraagd of zij een oproep op haar facebook pagina wilde zetten. Zij is namelijk al heel wat jaren een succesvolle coach en kent daardoor héél veel mensen die met spiritualiteit bezig zijn. Dankzij Marja’s oproep heeft Hartgeschreven nu twee nieuwe schrijfsters erbij (ook weer van die mooie mensen) en om haar daarvoor te bedanken heb ik haar e-books “Placebo’s en fluitende fietsen en “Niets meer te bewijzen” gelezen.

In beide e-books put Marja uit een rijke bron van eigen ervaringen. Zo vertelt ze net zo gemakkelijk over een les die zij zelf geleerd heeft vanuit haar jeugd, als over een levensles die zij een ander gegeven heeft door middel van één van haar trainingen of coachingsessies. Hoe verder je leest des te meer begin je te beseffen hoe vaak we als mens een masker opzetten of een houding aannemen om onze kwetsbaarheid te verbergen en zo de buitenwereld – en onszelf! – om de tuin te leiden. En zie je hoe schadelijk dat niet alleen voor de mensen om je heen kan zijn, maar vooral ook voor jezelf. Marja weet dwars door de maskers van haar medemens te kijken en vertelt daar op boeiende wijze over in haar e-books.

Vooral de mooie mix van ernst en humor en indeling in korte columns maken dat Marja’s teksten heel makkelijk weg te lezen zijn. Je slurpt de woorden als het ware op. Aan het einde van bijna iedere column geeft Marja ook tips over hoe je zelf de levenswijsheid die ze je zojuist heeft aangereikt ook in de praktijk kunt toepassen. Zo vind ik de tip om altijd op een uitademing met je verhaal te beginnen, een hele waardevolle. Dat zorgt er namelijk voor dat de spanning die je voelt, omdat je voor een groep staat (of om welke andere reden dan ook waardoor je zenuwachtig bent) meteen ook uit je lijf ademt.

Tot slot vind ik het als spiritueel mens ook bijzonder mooi dat Marja die dat ook is daar in haar boeken ook geen doeken om windt. Niet alleen de diepe dalen van haar medemens komen aan bod, maar ook die van haarzelf en hoe ze daar spiritueler uit is gekomen. Mij blijven vooral haar wijze woorden bij dat we geen ziel hébben, maar een ziel ZIJN.

Natuurlijk doe ik de e-books van Marja niet genoeg recht met deze weinige woorden, maar ik hoop dat ze genoeg zijn geweest om iedereen er zo nieuwsgierig naar te maken, dat zij ze zelf gaan lezen!

– Yvonne Alefs

Deze e-books meteen bestellen? Klik dan hier!

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie