Leven volgens je kernwaarden - Yvonne Alefs

Leven volgens je kernwaarden

De televisie gaat bij ons sinds een paar maanden niet meer zo heel veel aan. Zo af en toe wordt de knop ingedrukt, en dan meestal om een spannende serie of film te kijken die we zelf in bezit hebben. Het lezen van boeken heeft de televisie totaal op de achtergrond gezet.

De onderwerpen waarover ik graag lees variĆ«ren van persoonlijke ontwikkeling tot marketing, van spiritualiteit tot hoe schrijf je vanuit je hart en van godsdienst tot creatief ondernemen. Zo op het eerste gezicht zou je kunnen zeggen dat de onderwerpen geen enkele overeenkomst hebben, maar niets is minder waar.

Het combineren van inzichten die ik uit deze boeken haal en deze dan vermengen met mijn eigen gedachten en ervaringen, is voor mij heel waardevol gebleken. Het geeft me een veel helderder beeld van waar ik naar toe wil en waarom ik die kant op wil gaan. Zo kwam ik via onderstaande oefening te weten welke vraag ik mezelf moet stellen als ik voor een moeilijke keuze sta.

Uit onderstaande rij koos ik 10 woorden die voor mij belangrijk zijn in mijn leven. Ik heb ze vetgedrukt.

 • avontuur
 • authenticiteit
 • balans
 • bescheiden
 • betrokken
 • betrouwbaar
 • bijdragen
 • competent
 • competitie
 • creativiteit
 • dapper
 • delen
 • doorzetten
 • duurzaamheid
 • eenvoud
 • eerlijk
 • expressie
 • fantasie
 • familie
 • flow
 • geluk
 • geloof
 • geld
 • genieten
 • hartstocht
 • humor
 • innerlijke rust
 • inspiratie
 • integriteit
 • inzicht
 • kennis
 • leiderschap
 • leren
 • liefde
 • loyaliteit
 • mededogen
 • missievol bestaan
 • naastenliefde
 • natuur
 • netheid
 • onafhankelijkheid
 • ondernemerschap
 • open
 • oprecht
 • persoonlijke groei
 • plezier
 • positiviteit
 • prestatie
 • rechtvaardig
 • religie
 • respect
 • samenleving
 • schoonheid
 • sensatie
 • spiritualiteit
 • stabiliteit
 • succes
 • tolerantie
 • traditie
 • trouw
 • verbondenheid
 • verschil maken
 • vertrouwen
 • visie
 • vriendschap
 • waarheid
 • wijsheid
 • werken
 • winnen
 • zachtmoedig
 • zekerheid
 • zorgzaam
 • Van de 10 woorden die mijn kernwaarden vormen, heb ik er 3 overgehouden die het allerbelangrijkste voor me zijn: verbondenheid, liefde en persoonlijke groei. Bij iedere stap die ik nu doe, en waarbij ik me afvraag of het wel zinvol is of dat het wel goed is voor me, vraag ik mij af of ik door het te doen verbondenheid, liefde of persoonlijke groei zal ervaren. En zodra het antwoord daarop “ja” is, weet ik dat ik het moet doen en krijg ik er ook vaak meteen zin in. Door dit toe te passen maakt onzekerheid plaats voor vertrouwen en angst voor nieuwsgierigheid.

  Nu ik het toch over angst hebben, wist je dat er 2 soorten angst bestaan? De eerste is de angst voor iets wat in de toekomst MOGELIJK gaat gebeuren en wat je MOGELIJK schade kan opleveren (de mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest). De tweede is de angst om meer “ruimte” in te nemen dan je tot nu toe gedaan hebben. 

  Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn.
  Onze diepste angst is dat we oneindig machtig zijn.

  – Marianne Williamson –

  Deze laatste vorm van angst heeft te maken met het “uit je veilige zone” stappen.  Dat gebied waar je zeker weet dat je geen commentaar van anderen zult krijgen, niet geconfronteerd wordt met mislukkingen, waar je niet je hoofd boven het maaiveld uit hoeft te steken, waar je bijna onzichtbaar voor de wereld bent, maar waar je het leven op zijn volst nooit zult beleven. 

  En als je je van binnenuit gedrongen voelt om buiten deze veilige zone – deze comfortzone – te stappen, en de angst slaat je om het hart, bedenk dan of je buiten je veilige zone nog steeds volgens je kernwaarden leeft (voor mij: verbondenheid, liefde en persoonlijke groei ).

  En als dat zo is, dan weet je dat je die sprong naar het onbekende moet wagen, dat daar je macht en kracht ligt, en dat daar de weg naar je bestemming ligt! 

  – Yvonne Alefs – 

  Bronnen:
  365 Dagen Succesvol” – David de Kock & Arjan Vergeer (kernwaarden oefening)
  Playing Big” – Tara Sophie Mohr (2 soorten angst)
  Terugkeer naar liefde” – Marianne Williamson (quote over onze diepste angst)

   

   

   

   

  Facebooktwitterlinkedin
  Geen reactie's

  Geef een reactie