Geef leiding vanaf de reservebank - Wolfpack - Abby Wambach

Geef nu leiding waar je ook bent

Geïnspireerd op de derde van acht nieuwe regels voor vrouwen uit het boek ‘Wolfpack’ van Abby Wambach.
Regel 3 – Geef leiding vanaf de reservebank.
Uitwerking van regel 1 en regel 2 zijn al online, de andere 5 volgen in de loop van de komende weken!

Uit Wolfpack:

OUDE REGEL: WACHT OP TOESTEMMING OM LEIDING TE GEVEN.
NIEUWE REGEL: GEEF NU LEIDING – WAAR JE OOK BENT.

Stel je het volgende eens voor: je hebt in jouw sport meer internationale doelpunten geschoord dan welk mens dan ook op deze planeet. Je was mede-aanvoerder en hebt het team van de VS in de afgelopen tien jaren van de ene naar de andere overwinning geleid. En jij en je coach gaan om de tafel zitten en bepalen samen dat jij de rest van jouw laatste Wereldcup niet langer in de basis staat. In plaats daarvan krijg je een plek op de bank.

[…] deze keer liep ik het stadion in met de reservespelers, stopte ik voor onze bank en zag ik een ander team van elf spelers de hand op het hart leggen voor het volkslied. Ik wist dat de ogen van het publiek, van mijn teamgenoten en van mijn fans op mij waren gericht. Ze keken allemaal hoe ik zou reageren. Ik kon kiezen tussen pruilen en dit moment om mij laten draaien, of mijn trots inslikken en het om mijn team laten draaien.

===

De hoogste vorm van leiderschap is in mijn ogen de leiderschap die je over je eigen leven neemt. Je beseffen dat alles wat je denkt en voelt uitsluitend over jezelf gaat, ook als het alle schijn heeft dat het over de ander gaat die je iets aandoet of in jouw ogen juist iets nalaat te doen. Ervan doordrongen zijn dat jij te allen tijde de baas bent over wat jou raakt en wat je van je af laat glijden, over wat je nog langer wilt toestaan en wat niet, over hoe je naar iets wilt kijken en vanuit welke hoek. Je hebt altijd de keuze om je laten LEIDEN door wat anderen over je zullen denken en zeggen of liever door waar je zelf helemaal in gelooft en voor staat. In meerdere blogs heb ik het al aangehaald dat er zoveel ruimte in mijn leven ontstond, toen ik eenmaal besefte dat de remmen die ik in mijn leven ervaren had, mij niet van buitenaf waren opgelegd, maar van binnenuit kwamen. Het ontbrak mij lange tijd de moed om te staan voor wat ik zelf wilde en wat voor mij als waarheid en inspiratie aanvoelde. Pas vanaf dat moment, en dat is nog niet eens zo heel lang geleden, ben ik leiderschap gaan nemen over mijn eigen leven. Een gave en talent die we ALLEMAAL, niemand uitgezonderd, bezitten. Het is een inherente kwaliteit van ons menszijn, onze geboorterecht.

Leiderschap over je leven nemen betekent echter wel iets anders dan dat je alles naar je hand kunt zetten. Het leven wordt nooit programmeerbaar of voorspelbaar, ook niet als je de leiding over je eigen leven neemt. Het zal nog altijd vol onverwachtse wendingen blijven en je behoorlijke uitdagingen voor de voeten gooien. Het is echter je houding ten opzichte van wat je in het leven aan uitdagingen en verrassingen aangeboden krijgt, waar het hier om gaat. Wat voel je als je voor verrassingen komt te staan in het leven? Ben je het slachtoffer van wat het leven je aanreikt en overkomt je alles zonder dat je het ‘verdiend’ hebt? Laat je jezelf murw slaan, zodat je kunt blijven liggen? Of kun je dat wat je meemaakt inzetten om licht te schijnen op wie jij bent, wat jij denkt, hoe jij je voelt, wat je ervaart, zodat je leven diepgang en progressie krijgt en je na iedere ervaring weer sterker in het leiderschap van je eigen leven staat?

Het voorbeeld dat Abby in haar boek aanhaalt laat zien dat leiderschap en ‘in de schijnwerpers’ staan niet hetzelfde zijn. Je kunt vanuit een schijnbaar minder ‘zichtbare’ positie ook leiding geven. Je hoeft geen directeur of president te zijn om verandering teweeg te brengen in de wereld, je kunt dat prima doen vanaf de plek waar je nu zit terwijl je dit leest. We hebben allemaal een voorkeur voor een bepaalde manier om onszelf uit te drukken in de wereld om ons heen. Voor mij is dat door middel van schrijven en door vanuit mijn hart helende woorden te spreken tijdens mijn Qigong lessen, maar misschien ben jij iemand die zich liever via kunst, beeld of geluid zich uitdrukt. Wees een leider door op jouw specifieke manier je te laten zien en van je te laten horen. Vooral nu, in een tijd waarin het de schijn heeft dat we door iets van buitenaf in ons doen en laten worden afgeremd, is het van onschatbare waarde om ons te beseffen dat de enige rem die we eventueel voelen is die welke we onszelf opleggen. Wees moedig om te staan voor wat voor jou als liefde, waarheid en inspiratie voelt. Deel alsjeblieft zonder schroom en ondersteun elk ander die hetzelfde doet.

===

Uit Wolfpack:

Jij hebt vast soms ook het gevoel alsof je op de reservebank zit. Je wordt van een project gehaald, wordt gepasseerd voor een promotie, wordt ziek, verliest verkiezingen, wordt opzijgezet door het kind dat jou niet langer nodig heeft. Misschien heb je ineens een baby in handen in plaats van een aktentas en ben je bang dat collega’s ‘vooruitkomen’ terwijl jij achterblijft.

Bedenk dit: je mag teleurgesteld zijn als het voelt alsof het leven jou op de reservebank heeft gezet. Maar wat je niet mag doen is je kans missen om vanaf die bank leiding te geven.

Als je geen leider bent op de bank, noem jezelf dan ook geen leider op het veld. Je bent overal een leider, of je bent het nergens.

Leiderschap is geen positie die je kunt verdienen: het is een inherente kracht die je moet claimen.
Leiderschap is het bloed dat door je aderen stroomt: je bent ermee geboren.
Leiderschap is niet het voorrecht van een enkeling: het is het recht en de verantwoordelijkheid van iedereen.


Artikel over regel 1: Creeër je eigen weg
Artikel over regel 2: Wees dankbaar voor wat je hebt én eis waar je recht op hebt

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie