Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs - Laat je verrassen!

Laat je verrassen!

Geluk is niet het tegenovergestelde van verlangen, noch het tegenovergestelde van rouw, noch het tegenovergestelde van teleurstelling, maar de open armen die al deze energieën omarmen, de immense hemel waarin alles weer is toegestaan, goed en slecht, pijnlijk en plezierig. Het ware geluk heeft geen tegendeel. Het is non-duaal. Het is het leven zelf. –  Jeff Foster


Bovenstaande quote heb ik overgenomen uit de Happinez van deze maand. Het is de honderdste editie van het blad en draait in zijn geheel om ‘Geluk’. Een staat van ‘Zijn’ waarnaar volgens onderzoeken en boeken ieder mens verlangt en zoekt. Maar wie op zoek is naar iets, heeft altijd het gevoel iets verloren te hebben of iets te missen. Wie verlangt naar iets, heeft altijd het gevoel iets tekort te komen. Het mooie van geluk is echter juist dat het er altijd is. Ongeacht de omstandigheden van je leven, kun je het ervaren. Je hoeft er niet naar op zoek te gaan. Voor wie het lukt om met open armen te aanvaarden wat het leven geeft, zoals Jeff Foster hierboven zo mooi omschrijft, zullen gedachten dat er iets verloren is gegaan of iets in het leven ontbreekt, transformeren in een staat van gelukkig ‘Zijn’.

En het is juist dat aanvaarden van alles wat er in ons leven gebeurt waar we vaak zo’n moeite mee hebben. Van jongs af aan hebben we dromen over hoe ons leven er uit zou moeten zien. We verwachten een studie af te ronden, een leuke baan te vinden, een betrokken levenspartner tegen te komen, een gezin met gezonde kinderen te krijgen, fijne vakanties te beleven, enz., enz.  We weten niet alleen heel precies wat we wél willen, maar vooral ook wat we niet willen. Niet ziek worden, geen dierbaren afstaan, geen geldzorgen hebben, geen puberende kinderen of kwakkelende ouders en ga zo door. En zodra het leven afwijkt van dat plaatje in ons hoofd, onze gedachten over hoe een gelukkig leven eruit hoort te zien, voelen we een gemis. We gaan door het leven alsof ons iets tekort is gedaan en ervaren daardoor een staat van ONgelukkig ‘Zijn’.

Zo bezien zou je kunnen stellen dat ONgeluk ervaren het gevolg is van een set van voorgeprogammeerde gedachten. Hoge verwachtingen, waarvan je eigenlijk al heel goed weet dat ze niet allemaal tegemoet gekomen kunnen worden. Dat er dingen anders zullen lopen dan je meest ideale gedachten, is een zekerheid in het leven. Wie zich er desondanks aan vasthoudt , plaatst zichzelf ook zonder twijfel in een positie waarin hij door het leven teleurgesteld zal worden. Voor wie gelukkig wil ‘Zijn’ lijkt de enige weg inderdaad met openheid de toekomst tegemoet te treden, zonder hooggespannen verwachtingen, maar met nieuwsgierigheid naar wat het leven je voor de voeten zal leggen. Vertrouwend op de immense wijsheid van het universum en alle energieën omarmend die de hemel toestaat: goed, slecht, pijnlijk en plezierig.

In de Happinez staat een lijst met 100 suggesties om meer geluk in je leven te integreren. Een aantal daarvan die me aanspraken en waar ik zelf best gelukkig van wordt, had ik van tevoren aangekruist, zoals ‘Word stil van binnen’, ‘Handel zonder einddoel’ en ‘Zing!’. Ik had verwacht dat ik daarover iets zou schrijven, maar zoals zo vaak gebeurt typen mijn handen toch andere woorden dan ik voorgeprogammeerd had. En er iets niets wat mij gelukkiger maakt! Terugkijkend op de lijst met 100 dingen die je helpen om gelukkiger in het leven te staan, springt er na het schrijven van dit stuk een heel andere uit, die ik nog niet aangekruist had. Namelijk nummer 6 ‘Laat je verrassen’. Over verwachtingen loslaten gesproken ….

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie