Kiezen voor liefde - Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

Kiezen voor liefde

Eén van de meest bekende, en misschien wel meest besproken, uitspraken van Jezus is die waarbij hij ons raadt om ons niet tegen iemand te verzetten die ons kwaad doet: ‘wie je op de rechter wang slaat, keer hem ook de andere wang toe.’ Hij vertelt ons met deze woorden om juist het tegenovergestelde te doen van wat we zo veel om ons heen zien en wat zo prominent in de media getoond en besproken wordt. In die ene zin vraagt hij ons om geweld niet met geweld te bestrijden, maar met liefde, om wraak niet met wraak te vergelden, maar met vergeving en om haat niet met haat te beantwoorden, maar met mededogen.

In theorie begrijpen we dat wanneer iemand ons slaat en wij terugslaan, of als we iemand wreken die op ons wraak heeft genomen, of besluiten degene die ons haat ook te haten, het geweld alleen maar zal toenemen, omdat niemand de eerste stap zet om de vicieuze cirkel te doorbreken. Jezus liet ons in zijn woorden en daden zien dat liefde de enige manier is om geweld, wraak en haat om te buigen en te doen oplossen. Het verhaal over de overspelige vrouw die hij van de dood redde door de omstanders te laten beseffen dat ze allemaal zondaren waren, is hier een mooi voorbeeld van. Door Jezus’ liefde, vergeving en mededogen voor deze vrouw kregen geweld, wraak en haat geen kans.

Lastiger is het om dat wat Jezus ons aanraadt en waarin hij ons is voorgegaan zelf in ons dagelijkse leven in praktijk te brengen. Als iemand ons uitscheldt of ons van iets beschuldigt, dan is vaak het laatste waar we aan denken om liefdevol en vergevingsgezind te reageren. Angst, verontwaardiging en boosheid, komen ogenblikkelijk op, waardoor we de ander vaak een koekje van eigen deeg geven. De situatie verergert daardoor en een oplossing vinden wordt steeds moeilijker. Alleen als we ons – zoals Jezus bij de overspelige vrouw – ervan bewust zijn dat de ander verstrikt is in angst en onzekerheid en juist onze mededogen nodig heeft, kunnen we de energie die we zouden stoppen in het geven van een negatieve reactie gebruiken voor het geven van liefde en vergeving. Kiezen voor liefde, vergeving en mededogen dus, in plaats van voor haat, geweld en wraak, oftewel angst. Nogmaals niet makkelijk, maar zeker wel de moeite waard om – met vallen en opstaan – te proberen.

Yvonne Alefs

PS In de Zaligsprekingen geeft Jezus ons maar liefst acht aanwijzingen hoe wij telkens kunnen kiezen voor liefde i.p.v. verzet door bijvoorbeeld zachtmoedig te zijn, compassie te hebben en vredestichters te zijn en ik ken een drietal actuele en eigentijdse video’s die ik daar heel mooi bij vind aansluiten:

Met zachtheid de angel uit verbaal geweld halen:

Moeder ontfermt zich over haar zoons moordenaar en zijn familie:

Oproep om de vooroordelen die de media ons in woord en beeld voorschotelt te overstemmen met onze eigen vredevolle boodschappen:

Inspiratie om voor liefde te kiezen is overal om ons heen …

 

Facebooktwitterlinkedin
2 Reactie's
 • Greetje Jansen
  Geplaatst op 00:56h, 03 juni Beantwoorden

  Heel mooi Yvonne en zeker waar! Toevallig of wat is toeval heb ik vandaag gedacht en gebeden dat zijn waarden die hij ons heeft meegegeven steeds meer in mij openbaar mogen komen: zoals liefde, hoop, mededogen, barmhartigheid, vergevensgezindheid en vul ze zelf maar aan. Ook heb ik zojuist een kaart voor mijn tante gemaakt die haar man moet missen. Ik schreef een gedicht over Hoop, Geloof en Liefde want dit kettinkje had hij haar nog gegeven op hun 50 jarig huwelijk en het Bijbelwoord dat ze meekregen sloot daar precies bij aan;

  Moge liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals en schrijf ze in je hart!

  Het Bijbelwoord van deze zondag ging toen over geluk en dit is wel passend bij een Huwelijkszegen en hij had geen ander Bijbelwoord opgezocht. Mijn tante vertelde hem dat zij dit kettinkje had gekregen van Hoop, Geloof en Liefde en ’s morgens sloeg had hij toch nog de behoefte om een woord op te slagen en toen kwam de lieve God met dit woord. Bijzonder toch? Ik wens dit een ieder toe!

  Liefs,
  Greetje

  • Yvonne
   Geplaatst op 08:28h, 06 juni Beantwoorden

   Wat mooi Greetje! Dank je wel voor je reactie. xxx

Geef een reactie