Uitgelichte afbeelding - Yvonne Alefs - Hoe kijk jij naar de wereld

Hoe kijk jij naar de wereld?

Onderstaande tekst kwam ik tegen op Facebook en de eerste regel trok me, want het klopt dat deze wereld een gewelddadige plek is. Dat is niet alleen in onze tijd zo, maar door alle eeuwen heen. Echter bij iedere volgende regel die ik las, voelde ik de afstand groeien tussen de wijze waarop de schrijver naar de wereld keek en ikzelf. Ik wil mijn houding niet laten bepalen door wat er om mij heen gebeurt, maar ten alle tijden blijven luisteren naar mijn hart en mijn gedachten met zorg vormgeven. Ik wil me niet machteloos voelen en probeer daar waar ik kan, ook al is het op wereldschaal nog zo gering, de goedheid in deze wereld naar de voorgrond te trekken. Ik wil de schoonheid in iedere dag ontdekken, niet om dat ik dat wat lelijk is niet wil zien, maar omdat ik geloof dat datgene wat aandacht krijgt groeit. Het lukt me niet altijd, maar dat is wel hoe ik in deze wereld sta.

De schrijver had gelukkig aan het einde een verrassing voor me, want wanneer je de tekst van beneden naar boven leest, dan staat daar een hele andere kijk op de wereld beschreven. Eentje die bij iedere volgende regel steeds dichter bij mijn eigen gevoel kwam. Ik heb de oorspronkelijke tekst zo goed mogelijk overgezet naar het Nederlands en hoop dat we hierdoor allemaal weer een beetje meer beseffen dat we zelf de keuze hebben hoe we naar de wereld willen kijken. Onze houding is geen vast gegeven, maar mag aangepast worden aan de hand van de inzichten die we gedurende ons leven ontvangen. Mijn vraag aan jou is dan ook om na te denken of je aandacht wil geven aan al het ‘slechte’ en ‘negatieve’ in de wereld, met het gevaar dat het daardoor alleen maar zal groeien? Of kies je er liever voor om zo vaak mogelijk het ‘goede’ en het ‘mooie’ in iedere dag te zien? Het is mijn overtuiging dat hoe meer mensen het laatste doen, des te groter de kans dat geweld en haat, puur vanwege gebrek aan aandacht, ineenschrompelen.

This world is a pretty evil place.
even if
Some goodness does shine through once in a while
Satisfaction and happiness don’t last
And it’s not true that
it’s all in the mind and heart
because
True happiness can be obtained
only if one’s surroundings are good
It’s not true that good exists
I’m sure you can agree that
the reality
creates
My attitude
It’s all beyond my control
and you’ll never in a million years hear me say that
Today was a good day

Now read from bottom to top!

De wereld is een behoorlijk vijandige plek
ook al moet ik eerlijk toegeven:
Goedheid breekt van tijd tot tijd door
Tevredenheid en geluk vergaan
en het is onzin dat
Alles zich afspeelt in hoofd en hart
omdat
Ware geluk kan gevonden worden
uitsluitend wanneer iemands omgeving goed is
Goedheid bestaat niet
En ik weet zeker dat je het ermee eens bent:
de realiteit
bepaalt
Mijn houding
ik sta volkomen machteloos
en je zult me nooit horen zeggen:
Vandaag was een mooie dag

Lees het nu van beneden naar boven!

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie