Het grote boek over geluk – Janneke de Leede

Ik werd nieuwsgierig naar “Het grote boek over geluk” omdat het een verzameling beloofde te zijn van gedachten en ideeën over geluk opgeweld vanuit zowel filosofische als psychologische, spirituele en theologische bronnen. Juist deze combinatie boeide mij zo enorm omdat ik veel over “geluk” heb gelezen, maar dan telkens vanuit één van bovenstaande bronnen uitgelegd.

Janneke heeft de hoofdgedachten over geluk (denken, voelen, zorgen, leren, hopen, delen, geloven, enz.) van iedere stroming in duidelijke en heldere taal mooi bij elkaar gebracht en in dit boek tot een prachtig geheel gebundeld. Dit heeft ze niet alleen met de teksten gedaan, maar ook met haar keuze van prachtige spreuken – eveneens van de hand van filosofen, psychologen, spiritualisten en theologen – die tussen de teksten zijn geplaatst en passende overgangen vormen naar een volgend hoofdstuk.

De spreuk uit dit boek die mij het meest raakt is die van Martha Nussbaum, en luidt:

Het is juist ook de kwetsbaarheid van mensen die hun leven uniek en waardevol maakt. Al te krampachtige pogingen om aan verdriet te ontkomen, vernietigen uiteindelijk ons vermogen om geluk te ervaren.

Omdat geluk vaak in één adem wordt genoemd met de afwezigheid van lijden. Een misverstand dat ook in dit boek naar voren wordt gebracht.

Naast inspirerende en verhelderende teksten over wat geluk precies inhoudt, geeft Janneke ook hele praktische tips over hoe je met kleine stapjes (of soms ook wat grotere stappen) dat geluk ook daadwerkelijk in je leven kunt toelaten. Hiermee komt ze volgens mij ook tegemoet aan haar doel om met dit boek jou als lezer meer inzicht te geven in wie je bent en wat belangrijk voor je is.

Het boek is ook prachtig vormgegeven met tekeningen van veren en bloemen. Echt een boek om ergens in het zicht neer te leggen en zo af en toe weer eens in te bladeren. Het is ook een prachtig geschenk aan iemand van wie je heel veel houdt en die je het beste gunt, zowel aan de zon- als de schaduwzijde die onlosmakelijk met het leven verweven zijn.

– Yvonne Alefs –

Boek meteen bestellen? Klik dan hier.

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie