Een gelukt leven - uitgelichte afbeelding - Yvonne Alefs

Een gelukt leven – Anselm Grün

Er is geen moment in de geschiedenis van de mensheid geweest dat wij als soort niet op zoek zijn geweest naar hoe we het meest gelukkig konden leven. Bij ieder inzicht dat we hadden over hoe het beter zou kunnen, hebben we ons leven zo aangepast dat het ons ook daadwerkelijk beter verging.  Daarbij vurig hopende dat de volgende generatie het beter zou hebben, oftewel gelukkiger zou zijn. En dat is dan ook tot op zekere hoogte gelukt.

Generatie na generatie kreeg een geriefelijker leven en vooral hier in het westen was er voor iedere volgende generatie meer geld, meer macht en meer bezittingen te vergaren.  Dat bij deze levenswijze steeds meer controle om de hoek is komen kijken, hebben we voor lief genomen. Uit angst om  onze verworven zekerheden te verliezen en daarbij in een ongelukkig leven te vervallen, wringen we ons in allerlei bochten om vooral maar datgene te behouden waarvan we denken dat het ons gelukkig maakt: geld, macht en bezittingen dus.

Maar daar waar angst is, kan geen pure geluk zijn natuurlijk. Ons geld, macht en bezittingen zijn een schijngeluk als we ons er zo aan hechten dat we alleen al bij de gedachte om er iets van te moeten inleveren ongelukkig worden. Het is allemaal uiterlijke schijn en schittering en het verdrukt en verdringt het ware geluk dat alleen van binnenuit kan komen. En dat is een inzicht die vele spirituele leiders, filosofen en psychologen door de eeuwen heen al lang en breed aan ons hebben verkondigd.

In het boek “Gelukkig leven, de Bergrede als levenskunst” vertelt Anselm Grün – een monnik uit de abdij van Münsterschwarzach in Duitsland – op een boeiende manier hoe wij de Zaligsprekingen van Jezus in de hedendaagse tijd kunnen gebruiken om een gelukkiger leven te leiden. Het mooie aan dit boek vind ik persoonlijk dat Anselm niet alleen gebruik maakt van zijn inzichten vanuit het christelijke geloof, maar deze vanuit verschillende invalshoeken ook onderbouwt. Zo haalt hij bij zijn uitleg over de Zaligsprekingen zowel de Griekse filosofie uit de oudheid aan als ook de psychologie en de oosterse meditatie.

Dit boek heeft mij zulke mooie nieuwe inzichten gegeven over hoe je de Bergrede van Jezus kunt interpreteren en toepassen in het leven anno 2016, dat ik niet anders kan dan de komende weken iedere Zaligspreking hier uit te lichten en aan te vullen met mijn eigen ervaringen. Volgende week beginnend met de eerste : “Gelukkig wie nederig van hart zijn, want voor hen is het koninkrijk van de hemel”.

Verruim je horizon en ga met me mee de berg op! 🙂

Yvonne Alefs

Boek meteen bestellen? Klik dan hier!

 

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie