Uitgelichte afbeelding - Yvonne Alefs - De overvloed van inspiratie

De overvloed van inspiratie

Eén van de mooiste dingen van het wekelijks schrijven is telkens weer tot de ontdekking komen dat ik inspiratie krijg. Soms weet ik al een paar dagen van tevoren waarover ik ga schrijven, maar het gebeurt steeds vaker dat ik pas op het moment dat mijn vingers het toetsenbord raken, weet waarover ik het ga hebben. Ideeën dwarrelen dan wel al door mijn hoofd, maar gaan nog alle kanten op. En voor iemand zoals ik, die gewend is om te plannen, is het een hele mooie uitdaging om de regie los te laten en zich open te stellen voor dat wat te binnen valt.

Hoe vaker ik loslaat en me openstel, des te groter wordt mijn vertrouwen in de overvloed van inspiratie en in de onuitputtelijke bron die zij is.

Een tijdje geleden las ik een bijzonder verhaal over de wijze waarop  inspiratie te werk gaat en ik geloof hier ook in. Het gaat over de schrijfster Elizabeth die op een dag een ingeving voor een boek krijgt. Ze ziet duidelijk voor zich wie de hoofdpersoon moet zijn en wat deze allemaal mee moet maken in het verhaal en begint het boek te schrijven. De hoofdpersoon is een vrouw die Rosa heet en een belangrijke baan bij een grote Amerikaanse oliemaatschappij heeft. Ze moet voor haar werk naar Zuid Amerika, waar ze verwikkeld raakt in allerlei onverwachte en netelige situaties. Als Elizabeth echter een eindje op weg is met het boek gebeurt er iets in haar leven, waardoor ze een periode niet kan schrijven. Het verhaal blijft liggen en wordt niet meer opgepakt.

Rond dezelfde tijd dat ze moet stoppen met het schrijven van het boek, neemt Elizabeth deel aan een congres en ontmoet een andere schrijfster die ze wel van naam kent, maar nog nooit heeft ontmoet. Ze raken aan de praat en gaan na een poosje weer ieder hun eigen weg. Ongeveer een jaar later komen ze elkaar weer tegen en Elizabeth informeert nieuwsgierig naar hoe het met de andere schrijfster gaat. Deze vertelt enthousiast dat ze bezig is met een nieuw boek dat over een vrouw gaat die Rosa heet en een belangrijke baan bij een grote Amerikaanse oliemaatschappij heeft. Ze moet voor haar werk naar Zuid Amerika, waar ze verwikkeld raakt in allerlei onverwachte en netelige situaties. Elizabeth weet niet wat ze hoort! Zonder dat ze er ooit een woord over heeft gezegd tegen deze vrouw (hand op haar hart), is het idee dat ze voor haar boek had gekregen zonder twijfel tijdens de eerste ontmoeting een jaar eerder overgegaan op de andere schrijfster.

Bovenstaande gebeurtenis laat heel mooi zien dat alles wat je creëert zijn oorsprong vindt in een ingeving die bij je aanklopt met de prangende vraag: “wil jij alsjeblieft uitdrukking aan mij geven in deze wereld?”. Het is aan jou om daar dan wel of geen gehoor aan te geven, om dat wel of niet te durven doen, om je gaven daarvoor aan te wenden. Doe je het niet, dan gaat het idee verder naar de volgende geschikte kandidaat. Doe je het wel dan moet je bereid zijn je helemaal open te zetten voor het proces waaraan je begint en te geloven in de overvloed van het veld van inspiratie dat zich om je heen bevindt.

Als je naar de woorden kijkt die in onze taal gebruikt worden om uitdrukking te geven aan het gevoel geïnspireerd te zijn, dan onderstrepen ze bovenstaande gedachte. Denk maar aan ‘me openstellen voor wat me te binnen valt’, ‘een ingeving voor een boek krijgen’, ‘er schiet me iets door het hoofd’, enz. Onze taal geeft intuïtief al aan dat er een groot veld om ons heen aanwezig is, van waaruit van tijd tot tijd informatie specifiek naar jou of mij wordt gelanceerd. En wanneer je jezelf tijdens en na het scheppingsproces kunt beschouwen als doorgeefluik van een prachtig geschenk, dan kun je niet anders dan dankbaar zijn als jouw creatie anderen raakt. Niet omdat het jouw verdienste is, maar omdat je ‘godzijdank’ gehoor heb gegeven aan een vraag van het universum, je eigen schroom opzij hebt gezet en je gaven hebt gebruikt om het idee om te zetten in iets tastbaars, opdat anderen er van mogen genieten…

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie