De Keuze - Leven in vrijheid - Dr. Edith Eva Eger - Boekrecensie Yvonne Alefs

De Keuze – Leven in vrijheid – Dr. Edith Eva Eger

Dit boek trok mijn aandacht door een filmpje dat ik voorbij zag komen op Facebook. Daarin vertelt de van oorsprong Hongaarse schrijfster Dr. Edith Eva Eger, in het kort wat haar als joods meisje van 16 tijdens de Tweede Wereldoorlog overkomen is en hoe de weg naar vrijheid er voor haar uit heeft gezien. Het is een lange weg gebleken, die begint op het moment dat ze door een Amerikaanse soldaat nog maar nauwelijks levend uit een stapel dode lichamen wordt getrokken en pas veertig jaar later eindigt.

De Keuze vertelt niet alleen het hartverscheurende verhaal van Edith’s tijd in Auschwitz, maar laat ook haar worsteling zien om na haar gevangenschap de draad van het leven weer op te pakken. De boodschap van dit boek ligt vooral besloten in de beschrijving van haar persoonlijke weg naar vrijheid en genezing, omdat we daar allemaal, ongeacht wat we meemaken in ons leven, naar op zoek zijn. Edith laat je met haar boek inzien dat je niet persé fysiek opgesloten hoeft te zijn geweest of de verschrikkingen van een oorlog moet hebben meegemaakt om gevangen te zitten in vastgeroeste patronen en overtuigingen die je weg houden van een onbegrensd en bezield leven.

De overtuiging die Edith met zich meedraagt dat de pijn van wat haar overkomen is wel overgaat als ze er maar niet over praat, is een herkenbare gedachte voor velen van ons. Lange tijd bestond haar angst er vooral uit dat haar kinderen erachter zouden komen dat ze een Holocaust overlevende is. Het is het boek ‘De zin van het bestaan’ van Viktor Frankl en haar latere vriendschap met hem, waardoor haar ogen zich langzaam openen en ze stap voor stap beseft dat ze om te genezen juíst haar verhaal moet vertellen. Een inzicht dat haar op weg helpt naar echte vrijheid, en wat een leidraad wordt voor de manier waarop ze later als psycholoog haar patiënten zal begeleiden.

Voorbeelden uit haar psychologie praktijk geven je als lezer een indruk hoe Dr. Eger uiteindelijk vanuit haar eigen ervaringen put om haar patiënten te bevrijden uit hun persoonlijke gevangenis en hiermee ‘de zin van haar bestaan’ vindt. De lessen die zij op haar beurt van de mensen die zij behandelt leert, helpen haar steeds verder op weg naar vrijheid en genezing, totdat ze zover is dat ze het aandurft om weer terug te gaan naar Auschwitz en daar haar grootste overwinning boekt door zichzelf te vergeven. Het verlost haar van haar meest toegewijde ‘gevangenisbewaarder’, namelijk de overtuiging dat ze het niet verdiend heeft de Holocaust te overleven. Veertig jaar na haar fysieke bevrijding vindt ze dan eindelijk ook geestelijke vrijheid.

Het boek van Dr. Edith Eva Eger is op drie manieren fascinerend. Ten eerste is en blijft het ongelofelijk hoe een mens de verschrikkingen van een dergelijke vervolging als in de Tweede Wereldoorlog kan overleven. Ten tweede opent het je de ogen voor de omvang van de vele vormen van geestelijke gevangenschap waarin we als mens kunnen zitten en tot slot laat het je zien dat de weg naar vrijheid altijd binnen je eigen vermogens ligt. Je hebt de keuze om hiernaar op zoek te gaan, of niet.

Yvonne Alefs

Boek gelijk kopen? Klik dan hier.

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie