Boekentip Yvonne Alefs - Paulo Coelho - De Alchemist - levenswijsheid

De Alchemist – Paulo Coelho

De mensen zien het nooit als ze een grote schat voor hun neus hebben.
En weet je ook waarom?
Omdat ze niet in schatten geloven.

The Alchemist - Paulo CoelhoDeze tekst komt uit het prachtige boek “De Alchemist” van Paulo Coelho, een sprookje voor volwassenen waarin Paulo ons aanspoort om ons hart te volgen en onze dromen te beleven.

Hij beschrijft in zijn boek het avontuur van de jongen Santiago die het seminarie inruilt voor een leven als herder om op die manier meer van de wereld te kunnen zien. Maar wanneer hij tot twee keer toe een droom krijgt over een verborgen schat, besluit hij zijn schapen te verkopen en de schat te gaan zoeken.

Tijdens zijn zoektocht krijgt hij te maken met verraad, angst en teleurstelling. Maar ook met vriendschap, liefde en wijsheid. De reis is zwaar en de woestijn waar hij doorheen trekt gevaarlijk. En wanneer hij eindelijk een oase bereikt en daar liefde, rust en verkwikking vindt, besluit hij bijna om zijn zoektocht op te geven en daar te blijven.

Bijna….

Het verhaal is doorweven met prachtige metaforen. Zo staat – in mijn beleving van het boek! – de woestijn voor het leven zelf. De ene keer is het adembenemend mooi, de andere keer ongenadig en onherbergzaam. Alleen door bewust en alert door de woestijn te trekken, leert Santiago de “taal van de woestijn” kennen en ervan te houden.

De oase staat in dit verhaal niet alleen symbool voor rust en verkwikking, maar vooral ook voor berusting. Genoegen nemen met minder dan het pad dat voor je bestemd  is. Een gevoel van veiligheid kan er voor zorgen dat je niet meer je grenzen verlegt en stil blijft staan in je persoonlijke groei.

En als laatste haal ik De Alchemist aan. De man met levenswijsheid, gids op het pad van Santiago. De man die het leven zelf heeft onderzocht en daadwerkelijk geleefd. Die geen antwoorden geeft, maar de juiste vragen stelt, waardoor Santiago zelf op de antwoorden komt.  Want alle antwoorden liggen al opgesloten in de harten van de mensen.

Beslissingen zijn niet meer dan een begin. Wanneer je er een neemt, duik je in feite in een machtige stroom, die je meevoert naar een plek waar je nog niet van gedroomd hebt op het moment van de beslissing.

Of Santiago zijn schat wel of niet vindt, laat ik graag aan jou over om te ontdekken.  Je kunt het boek met al zijn verrassende wendingen lezen als een prachtige fabel of er dieper in duiken en de achterliggende boodschap proberen te doorgronden.  Of allebei, zoals ik dat gedaan heb! 🙂

Yvonne Alefs

Boek meteen bestellen? Klik dan hier!

Facebooktwitterlinkedin
2 Reactie's
 • Yvonne
  Geplaatst op 17:12h, 24 mei Beantwoorden

  Hey Yvonne
  Sending love from Germany.
  I already read this amazing book nur Just nie found this colerful Cover. So you know the meaning of the symbol at the base of the pyramid?
  Wishing you all the best.
  Yvonne

  • Yvonne
   Geplaatst op 19:27h, 25 mei Beantwoorden

   Hi, Yvonne! No, I have no idea wat the symbol is!

Geef een reactie