Braiding Sweetgrass - Robin Wall Kimmerer Uitgelichte Afbeelding Yvonne Alefs

Braiding Sweetgrass – Inheemse wijsheid, wetenschappelijke kennis en de leer van planten – Robin Wall Kimmerer

Mijn hart staat altijd open voor boeken die ogenschijnlijk tegenstrijdige denkbeelden of filosofieën met elkaar weten te combineren en zo een meer compleet beeld scheppen van de wereld waarin we leven. Robin doet dat in haar boek ‘Braiding Sweetgrass’ op een ongelofelijk hartverwarmende wijze en verweeft met beeldende woorden (ze is namelijk ook dichter) haar wetenschappelijke plantenkennis met haar inheemse wijsheid over de plantenwereld en wat het ons te vertellen heeft. De inheems wijsheden over de wederkerige relatie tussen de aarde en de mens, die haar door haar Indianen voorouders is doorgegeven en die door haar aderen stroomt, vormen de derde streng van deze vlecht.

Om onze verbinding met de aarde weer heel te maken en in te zien dat we niet alleen maar kunnen nemen, maar ook terug moeten geven, is het belangrijk dat we de verhalen van de aarde horen en kennen. Het boek van Robin is daar een prachtig uitgangspunt voor. Wij mensen zijn nog maar kinderen vergeleken bij de wereld van planten en dieren, die al veel langer een relatie onderhouden met de aarde. De natuur heeft ons veel te vertellen en vertelt haar verhaal door de manier waarop ze zich aan ons openbaart. En de grondslag voor alles wat ze ons laat zien is samenwerking, geven en nemen en wederkerigheid. Een prachtig voorbeeld die Robin hiervan geeft is de ondergrondse verbindingen tussen bomen door middel van schimmeldraden en de uitwisseling van mineralen en koolhydraten tussen schimmel en boom. Of het schitterende voorbeeld van het ‘geven en nemen’ tussen maïs, bonen en pompoen; de drie zussen genoemd. Wie deze drie tegelijk zaait is verzekerd van een geslaagde oogst! Om maar te zwijgen over haar schitterende beschrijving van mossen die bestaan uit een ‘huwelijk’ tussen algen en schimmels, waarbij de één voor het aanmaken van suikers uit licht en lucht zorgt en de ander voor de opname van de benodigde mineralen.

Haar allermooiste omschrijving van de wederkerigheid van de plantenwereld en van de aarde vind ik die van de guldenroede en aster. Al van kinds af aan is Robin gefascineerd door de combinatie van het goudgeel van de één en het koninklijke paars van de ander, en dat ze precies tegelijk en door elkaar heen bloeien. Ze speurt zowel in de wetenschap als in haar inheemse kennis naar het verhaal achter deze synchroniciteit en waarom ze daar zo door geboeid is en komt erachter dat het juist deze kleuren zijn die elkaar versterken. Geel en paars zijn complementaire kleuren op een kleurenwiel en zorgen er wederzijds voor dat de ander beter uitkomt. Dat heeft niet alleen een enorme aantrekkingskracht op ons als mensen, maar ook op de dierenwereld. Juist door tegelijkertijd en door elkaar heen te bloeien, trekken ze samen veel meer bijen aan, en zijn ze ook samen verzekerd van voortplanting. Robin trekt dit beeld door naar het verweven van wetenschap met inheemse kennis. Door beide in te zetten en de één niet uit te sluiten vanwege de ander, hoopt zij ons een weidser en meer compleet beeld te geven van deze wereld en onze relatie tot de aarde. Of zoals ze het zelf heel mooi in haar boek zegt:

“Er was een tijd dat ik onzeker wankelde, met mijn ene voet in de wereld van de wetenschap en mijn andere in die van de inheemse wijsheden. Maar toen leerde ik vliegen. Of in ieder geval ik deed een poging daartoe. Het waren de bijen die me lieten zien hoe ik tussen twee verschillende bloemen kon bewegen – nectar te drinken en stuifmeel van beide te verzamelen. Het is deze dans van kruisbestuiving die een nieuw soort wetenschap, een nieuwe manier van zijn in de wereld kan voortbrengen. Tenslotte zijn er geen twee werelden, er is maar één goede, groene aarde.”

Wil je dit boek graag lezen? Je kunt het eventueel hier meteen bestellen.

Wu Xing Qigong blog

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie