Bewust zijn - uitgelichte afbeelding - Yvonne Alefs

Bewust zijn

Ik wist al langer dat “bewust zijn” de sleutel is tot het oplossen van veel problemen. Je vooral bewust zijn van de achterliggende redenen waarom je reageert zoals je reageert in bepaalde situaties kan zo verhelderend werken. Het is ook zo logisch dat wanneer je niet goed in je vel zit en niet zo positief bent over jezelf, je dat ook niet naar anderen om je heen kunt zijn. Het ligt zo voor de hand dat de bron van al je negatieve gedachten bij jezelf ligt en niet, zoals we zo vaak denken, bij de ander. En toch vinden we het moeilijk om dat bij onszelf te herkennen. Terwijl het zoveel gedoe kan schelen als je je bewust bent van je eigen verantwoordelijkheid over je gedachten en eigen aandeel in je gevoelens.

Zo drong het onlangs in alle helderheid tot mij door dat alles wat ik in mijn leven ervaren had als “afgeremd worden” niet gelegen had aan anderen om me heen, maar aan mezelf. Ik had namelijk net een gesprek achter de rug met iemand over mijn wens om de docentenopleiding “Chi Neng Qigong” te gaan volgen. Het zijn nog geen concrete plannen, maar ik ben de mogelijkheden daarvan aan het onderzoeken en wilde dat graag alvast met deze persoon delen. De reactie van de ander was niet meteen positief en de moed zonk me direct in de schoenen. Gedachten als “zie je wel het is geen goed idee” en “ja hoor, de deur wordt meteen weer dichtgegooid” stonden meteen paraat en vormden letterlijk een blokkade tussen mij en de ander. Ik nam het de ander kwalijk dat de rem erop werd gezet en voelde me meteen slachtoffer van de situatie. Het idee waarmee ik rondliep en dat ik gedeeld had werd bij wijze van spreken meteen door mij verfrommeld en in de prullenbak gegooid.

En terwijl ik zo verdrietig mijn verfrommelde en weggegooide hartenwens “bekeek”, vroeg ik me verwonderd af waarom ik zo snel opgaf? Waarom liet ik mij zo gemakkelijk van de wijs brengen? Waarom lukte het andere vrouwen wel om zo vrij te zijn en mij niet? En waar gaat telkens in hemelsnaam toch die moedige vrouw die ik ben heen als het over iets gaat wat ik zelf heel graag wil, maar wat de ander (nog) niet ziet zitten? Waarom maak ik mezelf dan klein in plaats van te blijven staan voor wat diep van binnen als goed voelt? Waarom rem ik mezelf zo af!!! Huh??? …….. ja, inderdaad! Waarom rem IK mezelf af?

Dit besef, dat ik in veel situaties in mijn leven MEZELF heb afgeremd (en niet de ander!), zette me meteen in mijn eigen kracht. Van het ene op het andere moment stond ik niet meer machteloos, maar had ik de beschikking over gedachten en gevoelens die mij zouden helpen om mijn doel te bereiken. Ik dacht niet meer in onmogelijkheden, maar in mogelijkheden. De deur die ik zelf had dichtgegooid, zette ik weer open en plaatste daar een deurstopper voor met het opschrift “MOED”.

Niemand anders dan ikzelf ben verantwoordelijk voor de gedachten en gevoelens die ik heb als iemand anders iets zegt wat mijn eigen onzekerheid bevestigt. De bron van deze gedachten en gevoelens ligt te allen tijde diep in mezelf en bewijst dat ik nog niet zeker genoeg van mijn zaak ben. Ik hoef dan niet meteen de deur te sluiten en het hele idee te verwerpen, maar moet moedig op zoek gaan naar mogelijkheden om toch op de weg te komen die goed voelt voor mij.

En als ik in mijn moed ook nog de balans kan vinden met zacht zijn, zowel voor mezelf als de ander, dan kies ik zachtmoedig voor mijn eigen weg in dit leven ….

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
2 Reactie's
 • Marja Ruijterman
  Geplaatst op 10:36h, 04 mei Beantwoorden

  Dat is een krachtige ontdekking die altijd bij je blijft in wat voor situatie dan ook! Yvonne! Mooi geschreven.

  • Yvonne
   Geplaatst op 15:35h, 04 mei Beantwoorden

   Dank je wel Marja xx

Geef een reactie