Angst en stress overwinnen - Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

Angst en stress overwinnen

We leven hier in het westen in de meest veilige periode van de wereldgeschiedenis en toch sterven we bij bosjes aan de gevolgen van angst en stress. Het is de boodschap van het tweede deel van de documentaire ‘Transcendence’ van het bewustzijns platform Food Matters, waarover ik vorige week ook een artikel schreef. Hun conclusie lijkt niet zo positief, maar is het toch wel. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 90% van de ziekten waaraan we tegenwoordig lijden niet bepaald wordt door onze genen, maar door onze perceptie van de wereld om ons heen (lees bijvoorbeeld het boek ‘De biologie van de overtuiging). Het is de manier waarop we tegen het leven aankijken en hoe we daar vervolgens op reageren die er in veel gevallen voor zorgt of we gezond blijven of ziek worden. En wat is daar dan zo goed aan? Nou, dat we onze macht in veel gevallen helemaal niet hoeven weg te geven aan doctoren, behandelingen en medicijnen, maar deze zelf kunnen aanwenden om gezond te blijven of het weer te worden. Daarvoor hoeven we ‘alleen’ anders naar deze wereld te kijken!

Waarvoor zijn we dan zo angstig en wat geeft ons dan zoveel stress? We vrezen vooral om niet te voldoen aan de verwachtingen van anderen (of van onszelf) en gaan bij wijze van spreken dood als we denken dat iemand niet het juiste beeld van ons heeft (lees: het beeld dat wij willen dat de ander van ons heeft). We zijn slaaf van onze agenda’s en to-do lijstjes en rennen van hot naar her om deadlines te halen en bij onze bazen of collega’s in een goed daglicht te komen. Als we 60 uur in de week werken, dan zien we dat als een prestatie dat vast wel respect afdwingt en verwachten dat de mensen om ons heen ons daarvoor zullen bewonderen. Voortgedreven door angst om niet te voldoen aan de eisen van de wereld waarvan we denken dat ze er zijn (of is het slechts een manier van kijken?), kunnen we geen seconde meer zonder op onze mobieltjes te kijken, onze e-mail te checken of onze agenda van uur tot uur vol te plannen. En op het moment dat alles ons teveel wordt en we onszelf dan toch nog over die grens trekken en maar door blijven gaan, geeft ieder berichtje op onze telefoon, e-mail op onze computer of opmerking van een collega of baas een signaal aan onze hersenen dat we in gevaar zijn. De angst slaat ons dan letterlijk om het hart, omdat het ons bijna niet meer lukt om aan de verwachtingen te voldoen waaraan we menen tegemoet te moeten komen.

En angst, zet een heel scala aan reacties in het lichaam op gang: de hersenen scheiden stress hormonen af, waardoor het bloed van de hersenen en organen naar de armen en benen wordt geleid, zodat we zo snel mogelijk van het gevaar kunnen wegrennen of ons ertegen kunnen verdedigen. Ook het immuunsysteem wordt op een lager pitje gezet, zodat de energie die daarvoor wordt gebruikt, aangewend kan worden voor het vluchten of vechten. Allemaal heel nuttig als we daadwerkelijk in gevaar zijn, maar schadelijk als we alleen bedreigd worden door gedachten van tekort schieten en falen. Zou het blijven bij incidentele gelegenheden dan zou er nog niet zoveel aan de hand zijn, want na het wegrennen van daadwerkelijk gevaar herstelt het lichaam zich weer en worden alle organen en het immuunsysteem weer goed onderhouden. In de huidige maatschappij echter is onze angst chronisch geworden en keren we steeds minder vaak terug naar een staat van homeostase, de toestand van het lichaam dat weer in balans is.

Stel dat je constant in een staat van angst en stress leeft, zoals veel van ons dat nu meemaken, dan hebben je organen dus gebrek aan een goede doorbloeding, waardoor ze hun werk niet optimaal kunnen doen. Ook je immuunsysteem staat bij een leefstijl waar angst en stress constant de regie voeren voortdurend onder druk en zal niet optimaal zijn werk kunnen doen. Bacteriën en virussen worden steeds minder goed afgeweerd en afwijkende lichaamscellen niet meer opgespoord en uit het lichaam afgevoerd, met ziekte als gevolg. En dat alles omdat je ervan overtuigd bent geraakt dat je in gevaar bent als je niet kan voldoen aan de eisen waarvan je denkt dat de wereld ze jou oplegt.

Maar wordt je leven werkelijk bedreigd als je selectief omgaat met het beantwoorden van de berichten die op je mobiel verschijnen, en daarmee een deel overslaat? Ben je wel echt in levensgevaar als je die deadline op je werk niet haalt en staat iemand je letterlijk naar het leven als je besluit om niet aan zijn of haar verwachtingen te voldoen en je eigen weg te gaan? Ik durf te wedden dat je alles met ‘nee’ hebt beantwoord. En het is precies die verschuiving in onze perceptie die de makers van deze documentaire willen stimuleren, zodat we steeds vaker alleen bij werkelijk levensbedreigende situaties gevoelens van angst ervaren en het hele scala aan fysiologische reacties pas dan in werking wordt gezet, en niet eerder. Een heldere boodschap die ik ook graag door wil geven en bij deze dan ook getracht heb te doen. Ik nodig je uit om de documentaire hieronder zelf te bekijken, omdat deze nog veel dieper en deskundiger ingaat op wat ik hierboven geschreven heb! Zet de eerste stap naar een minder angstig en daardoor gezonder leven.

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie