Anders denken met Albert Einstein - uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

Anders denken met Albert Einstein

Al een paar weken ben ik in de ban van Albert Einstein. Sinds de documentaire ‘Genius’ iedere zondag op National Geographic te zien is, plaag ik mijn man telkens met de vraag of hij het voor me op wil nemen. De gedachten van Einstein over tijd en ruimte vind ik fascinerend, zijn doorzettingsvermogen nog meer. Als we het hebben over ‘ruimte innemen’ in deze wereld, dan heeft hij dat zeker gedaan, maar niet voordat hij eerst jarenlang moest worstelen om door een muur van weerstand heen te breken. Geleerden die vastzaten in een bepaald denkpatroon moest hij eerst overtuigen van de mogelijkheid dat de werkelijkheid – zoals ze die tot dan toe als waar hadden aangenomen – toch anders in elkaar zat.

Einstein is uiteindelijk geaccepteerd en bekend geworden, omdat hij kon bewijzen dat wanneer je stilstaat de tijd sneller gaat, dan wanneer je in beweging bent.

“We meten de gebeurtenissen in onze wereld in termen van tijd en beschouwen het verstrijken van tijd als een onveranderbare, absolute éénheid. Einstein’s nauwkeurige analyse van het concept van gelijktijdigheid toont aan dat ieder bewegend lichaam zijn eigen tijd heeft, welke langzamer verstrijkt als het lichaam sneller beweegt.” Bron: Einstein on Cosmic Religion and other Opinions & Aphorisms.

Met andere woorden: tijd is geen vaststaand gegeven, maar is een relatief begrip. In de documentaire van National Geographic legt Einstein het als volgt uit aan zijn vriend: “ik sta stil op een heuvel en zie twee bliksemschichten vanuit de hemel naar de aarde schieten. Jij zit op hetzelfde moment vanuit een rijdende trein naar dezelfde bliksemschichten te kijken, en zal ze later zien inslaan als ik.”
Hoe hij zijn relativiteitstheorie precies heeft bewezen, dat gaat mijn petje wel te boven hoor. Misschien was het me beter gelukt als ik op de middelbare school voor de bèta kant had gekozen. 🙂 Tegenwoordig zou je het echter makkelijk met z’n tweeën kunnen testen door ‘gelijktijdig’ naar eenzelfde verschijnsel te kijken en vervolgens via mobiele telefoons het moment van waarnemen aan elkaar te communiceren. De één dient dan wel bij het observeren stil te staan en de ander in beweging te zijn. Hoe sneller de bewegende persoon beweegt des te waarneembaarder het tijdsverschil.

Einstein zette mensen echt aan tot anders denken. Neem bijvoorbeeld de volgende uitspraak van hem: “Tijd en ruimte zijn geen voorwaarden om te kunnen bestaan, maar slechts een manier van denken.”
Deze ene regel zou de oplossing kunnen zijn voor de huidige samenleving waarin tijd voor velen schaars lijkt te zijn en we het moeilijk vinden om ruimte te maken voor belangrijke zaken als liefde, compassie en verbinding met onszelf en onze medemens.

Als begrippen als tijd en ruimte door onszelf bedacht zijn, dan kunnen we datzelfde concept dus ook weer met ons denken veranderen.

In plaats van je bij het opstaan zorgen te maken of je wel genoeg tijd hebt voor alles wat je wilt doen die dag, sta je iedere morgen op met de geruststellende gedachte dat je genoeg tijd zult hebben om alles wat die dag ook daadwerkelijk af moet komen aan het einde van de dag ook af zal zijn. Alles wat niet bestemd is om die dag gedaan te worden, komt gewoon op een ander tijdstip aan de beurt. No worries!
Dan draag je de wetenschap ook met je mee dat er te allen tijde genoeg ruimte in en om je heen is voor alles en iedereen en zal je van moment tot moment bewuster kunnen kiezen tussen ruimte nemen voor jezelf of deze aan je naaste of de wereld om je heen geven. Je zal daarnaast beseffen dat er ook voor jou altijd genoeg ruimte is in deze wereld om te laten zien wie je bent en wat je kan, precies zoals ook Einstein die ruimte heeft genomen en gekregen.

Het doorbreken van vastgeroeste denkpatronen is het moeilijkste wat er bestaat. En ik besef dat wat ik hierboven heb geschreven makkelijker gezegd is dan gedaan. De regels van de vorige alinea zijn echter wel uit mijn eigen leven gegrepen. Ik weet hoe het voelt om met een andere ‘mindset’ de dag te beginnen en ik weet ook wat het betekent om eindelijk te beseffen dat je best meer ruimte in deze wereld mag innemen.
Het is daarom dan ook dat ik je vanuit de grond van mijn hart kan toeroepen: DOE EENS GEK, DENK EENS ANDERS! HET IS HET PROBEREN MEER DAN WAARD!

Yvonne Alefs

 

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie